Zatvori
Foto: chandlervid85 / freepik
PoslovniPuls
18/09/2023

Kronični problemi za stari kontinent: Europskih AI startupa nema ni na mapi

Poražavajuća statistika za stari kontinent! Prema podacima Dealrooma, američki startupi koji eksperimentiraju s tehnologijom umjetne inteligencije (AI) od 2019. godine osigurali su ulaganja od čak 20 mlrd. dolara.

Istovremeno - njihovi europski pandani u istom vremenskom razdoblju privukli su samo 1 mlrd. dolara ulaganja.

Azijski AI startupi u protekle četiri godine osigurali su ulaganja od 790 milijuna dolara, dok su startupi iz drugih dijelova svijeta zajedno privukli tek 454 milijuna dolara ulaganja od strane fondova rizičnog kapitala.

Američke AI startupe očekivano predvodi OpenAI koji je dosad samostalno prikupio 12 mlrd. dolara ulaganja od poznatih američkih ulagačkih fondova i kompanija poput Microsofta.

Kada se statistika promatra iz lokalne perspektive, na startupe koji svoje sjedište imaju u San Franciscu otpada čak 18 mlrd. dolara ulaganja, na drugom jestu je New York, čiji su startupi prikupili 676 milijuna dolara ulaganja, a iznenađujuće - treći na listi je Tel Aviv u Izraelu s 433 milijuna dolara, a slijede London s 360 milijuna dolara ulaganja, Amsterdam (238 milijuna dolara) te Berlin (141 mil. dolara) i Stockholm (100 mil. dolara).

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram