Zatvori
Foto: sara_guerra / freepik
PoslovniPuls
12/09/2023

Jedan drugi AI servis puše za petama OpenAI-jevom ChatGPT-u

Character.ai, popularna AI platforma koja omogućuje dizajn vlastitih AI likova, sustiže ChatGPT, barem kada su u pitanju mobilni korisnici u SAD-u, piše TechCrunch.

Prema nedavnoj analizi koju je objavio Similarweb, Character.ai iOS i Android aplikacije imaju oko 4,2 milijuna aktivnih korisnika u SAD-u, dok OpenAI-jev ChatGPT ima oko 6 milijuna.

To je značajan rast u odnosu na svibanj ove godine kada je Character.ai objavio da ima 1,7 milijuna korisnika.

S druge strane, ChatGPT i dalje je značajno popularniji od Character.ai-a na webu, vjerojatno zato što mnogi korisnici Character.ai preferiraju izgradnju i interakciju sa svojim AI chatbotovima na osobnim mobilnim uređajima, a ne putem web stranice, kažu iz Similarweb-a.

Globalno gledajući, podaci za Android ukazuju kako je ChatGPT i dalje daleko ispred Character.ai-a na mobilnim uređajima, s 22,5 milijuna mjesečnih aktivnih korisnika za ChatGPT nasuprot 5,27 milijuna za Character.ai.

Međutim, Character.ai privlači znatno mlađu demografiju od ChatGPT-a i drugih AI aplikacija. Na webu, na primjer, Character.ai privlači gotovo 60% svoje publike iz dobne skupine od 18 do 24 godine.

Za usporedbu, u srpnju, osobe od 18 do 24 godina činile su samo 27% prometa na ChatGPT-u, što je manje od 30% u travnju.

Već treći mjesec zaredom, ChatGPT bilježi pad globalnih posjeta webu od 3,2% na 1,43 milijarde u kolovozu, nakon pada od 10% u svakom od prethodna dva mjeseca, objavio je Reuters, pozivajući se na podatke Similarweb-a. Osim toga, prosječno vrijeme provedeno na ChatGPT-ovoj web platformi smanjilo se s 8,7 minuta u ožujku na 7 minuta u kolovozu.

Character.ai ima još mnogo prostora za daljnji rast svoje korisničke baze, s obzirom na impresivnih 150 milijuna dolara ulaganja koje je privukao. Startup su osnovali Noam Shazeer i Daniel De Freitas, stručnjaci za AI koji su prethodno vodili tim istraživača u Googleu koji je izgradio LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) jezični model za AI aplikacije.

Naravno, ostaje za vidjeti hoće li mladi ljudi nastaviti prihvaćati Character.ai ili će se isti ispostaviti kao još jedan prolazni trend u području AI-a, zaključuje TechCrunch.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram