Zatvori
Eric Schmidt
Foto: Hecker / MSC
PoslovniPuls
11/09/2023

Bivši direktor Googlea otkriven kao siva eminencija sektora umjetne inteligencije

Eric Schmidt, bivši izvršni direktor Googlea, navodno se pojavio kao moćna snaga u svijetu tehnologije i umjetne inteligencije, piše Bloomberg.

S osobnim bogatstvom koje se procjenjuje na iznos od 27 mlrd. dolara, Schmidt koristi svoj utjecaj kako bi oblikovao javnu politiku i odluke američke vlade kada je riječ o umjetnoj inteligenciji, navodi Bloomberg.

Schmidt tako prevodi Projekt posebnih konkurencijskih studija (SCSP), privatni think tank smješten blizu Pentagona. SCSP se fokusira na utjecaj AI i novih tehnologija na američko gospodarstvo i nacionalnu sigurnost. Stručnjaci iz SCSP-a svjedočili su pred odborima Senata i savjetovali Odbor za strateško natjecanje s Kinom u Zastupničkom domu. Schmidt i njegovi suradnici dijelit će pozornicu s visokim dužnosnicima administracije predsjednika Joea Bidena na nadolazećem tehnološkom summitu.

Schmidtov utjecaj proteže se i na Schmidt Futures, inicijativu koja podržava znanstvenike i poduzetnike, navodi Bloomberg. Ova inicijativa neizravno financira plaće nekih zaposlenika Bijele kuće u uredu za znanost i omogućila je Schmidtu da postane dio visokoprofilnih savjetodavnih odbora u posljednje tri predsjedničke administracije. Schmidt je ranije isticao potrebu da SAD ulaže u inovativne tvrtke kako bi se suprotstavila tehnološkim napredovanjima Kine, zasluživši time priznanje od većinskog lidera Senata, Chucka Schumera.

Investicije bivšeg izvršnog direktora Googlea u startupe u području AI također su igrale ulogu u oblikovanju politike vezane za AI. Schmidt je kao investitor prisutan u nekoliko fondova rizičnog kapitala koji su uložili u najmanje 57 startupa u području AI, pri čemu je sedam njih dobilo vladine ugovore ili podršku. Iako su ove investicije pridonijele rastu AI u SAD-u, izazvale su zabrinutost zbog mogućih sukoba interesa.

I dok je Schmidt upozoravao političare na konkurentske prijetnje iz Kine, njegova filantropska zaklada Schmidt Family Foundation ulagala je u velike kineske tehnološke tvrtke koje razvijaju alate za AI, otkriva Bloomberg

Bloombergov članak dolazi u vrijeme dok američka administracija, tržišni regulatori i vlade širom svijeta žure razviti i primijeniti učinkovitu politiku vezanu za tehnologiju umjetne inteligencije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram