Zatvori
Foto: YouTube Screenshot
PoslovniPuls
06/09/2023

WSJ: Elon Musk uzeo zajam od SpaceX-a kako bi financirao preuzimanje Twittera

Elon Musk je u listopadu prošle godine posudio čak milijardu dolara od SpaceX-a, otprilike u isto vrijeme kad je preuzimao društvenu mrežu nakoć poznatu kao Twitter - a danas X.

Musk je vratio zajam s kamatom već sljedećeg mjeseca i nije sasvim jasno zašto je uopće isti uzeo, piše Wall Street Journal.

Musk već duže vrijeme ima aranžmane za posuđivanje novca uz zalog dionica u tvrtki koju posjeduje – najvrednija od njih je naravno proizvođač električnih automobila Tesla, koja čini veći dio njegovog osobnog bogatstva.

Neobična stvar u vezi zajma od SpaceX-a jest da je došao izravno od same tvrtke, piše WSJ.

Musk je platio 44 milijarde dolara za Twitter, koji je u međuvremenu promijenio naziv u X.

Iako preuzimanje Twittera nije direktno utjecalo na Teslu, javna drama oko te društvene mreže utjecala je na cijenu dionica Tesle jer su investitori strahovali kako će Musk prodati dio svog udjela u Tesli kako bi prikupio dovoljno kapitala za preuzimanje Twittera.

Što se tiče SpaceX-a, Musk posjeduje 42 posto dionica kompanije, ali i 79 posto svih glasačkih prava. Ako želi posuditi novac od tvrtke, to može i vrlo jednostavno učiniti, navodi WSJ.

Zanimljivo, prošlog tjedna objavljeno je izvješće koje sugerira kako je Musk koristio Teslin kapital kako bi za sebe izgradio "staklenu kuću".

Iako je još uvijek puno detalja nepoznato, zajam od SpaceX-a možda samo ilustrira činjenicu da unatoč tituli najbogatijeg čovjeka na svijetu, Muskovo bogatstvo u najvećoj mjeri ipak ovisi o dionicama, pa čak i on mora "preslagivati" svoju osobnu imovinu kako bi došao do gotovine kada na naplatu stignu "veliki računi", zaključuje WSJ.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram