Zatvori
Kalifornija
Foto: Zongnan Bao / Unsplash
PoslovniPuls
28/08/2023

Stanovnici Kalifornije u panici: Milijarderi iz Silicijske doline masovno kupuju zemljišta

Misteriozna tvrtka Flannery Associates, financirana od strane milijardera iz Silicijske doline kupuje zemljišta u sjevernom dijelu Kalifornije u očitoj namjeri da izgradi potpuno novi grad u toj američkoj saveznoj državi.

New York Times piše kako među njihovim investitorima ima nekoliko prepoznatljivijih imena poput poznatog investitora Marca Andreessena do supruge pokojnog osnivača Apple-a, Stevea Jobsa, Laurene Powell Jobs.

Tvrtka Flannery Associates do sad je potrošila oko 800 milijuna dolara kupujući na tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u okrugu Solano, koji se nalazi sjeveroistočno od San Francisca, pokazuju sudski dokumenti do kojih je došao Insider.

Wall Street Journal izvijestio je kako je Flannery kupio oko 52.000 hektara poljoprivrednog zemljišta oko vojne zračne baze Travis Air Force Base, a kupovati je počeo još 2018. godine. Prema njihovim informacijama, vlasti tog okruga su počele istraživati Flanneryjeve kupovine zbog zabrinutosti kako bi "strani interesi" mogli stajati iza te tvrtke.

"Flannery je prekrio svaki kutak", rekao je Harry Price, gradonačelnik Fairfielda, za ABC 7 News. "Tako da nema dijela koji nije dotaknut od strane Flanneryja."

Malo toga se zapravo zna o Flannery Associates i njihovim planovima za grad, podsjeća Insider.

Prema Timesu, tvrtkom upravlja Jan Sramek, 36-godišnji bivši trgovac iz Goldman Sachsa.

Među ulagačima u Flannery nalaze se već spomenuti Andreessen i Powell Jobs, ali i utjecajni financijaš Michael Moritz iz Sequoia Capitala, te suosnivač LinkedIna Reid Hoffman.

Godine 2017. Flannery Associates je predstavio ideju izgradenje potpuno novog grada u Kaliforniji koji će biti pokretan čistom energijom i s planiram stanovništvom od nekoliko desetina tisuća ljudi, izvijestio je Times. Podaci o nekretninama pokazuju kako je trenutna medijana cijena stanovanja u tom kalifornijskom okrugu oko 585.000 dolara.

U e-mailu kojeg se domogao The Times, Moritz je rekao kako je Flannery kupio oko 1.400 hektara zemljišta po cijeni manjoj od 5.000 dolara po hektaru.

U svibnju su odvjetnici Flanneryja podnijeli tužbu protiv grupe vlasnika zemljišta u Solano-u, tvrdeći kako su se udružili kako bi napuhali cijene svojih zemljišta.

Tužba tvrdi kako je Flannery preplatio vlasnike za oko 170.000.000 dolara i traži odštetu od najmanje 510.000.000 dolara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram