Zatvori
Grafikon rasta
Foto: Freepik
PoslovniPuls
18/08/2023

Inflacija u Hrvatskoj nikako ne popušta - a prognoze za jesen nisu optimistične

Prema podacima koje je jučer objavio DZS, godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u srpnju usporila na 7,3% (u odnosu na preliminarnih 7,4%). Očekivano, prema glavnim skupinama, najveći porast potrošačkih cijena na godišnjoj razini u prosjeku je ostvaren kod Restorana i hotela za 14,6%, dok su cijene Hrane i bezalkoholnih pića bile više za 12,6%, Odjeće i obuće za 11,3%, a Raznih dobara i usluga za 10%. Ostale kategorije zabilježile se jednoznamenkaste stope rasta dok je snažniji rast ublažen padom cijena u skupini Prijevoz za 3,7% godišnje, što je rezultat kretanja cijena na svjetskim robnim burzama, prenose RBA analitičari.

Najveći doprinos srpanjskom rastu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine generiran je od strane Hrane i bezalkoholnih pića, i to 3,34 postotna boda. Hrana, koja čini značajan udio u potrošačkoj košarici (oko 25%), bilježi dvoznamenkaste stope rasta kontinuirano još od veljače 2022. Tijekom prvih sedam mjeseci jačao je utjecaj rasta cijena usluga, koje su pod utjecajem povišenih i rastućih (ulaznih) troškova, ali i pojačane potražnje. Godišnja stopa rasta cijena usluga u srpnju, promatrajući prema posebnim agregatima, iznosila je 7,7%.

S druge strane, na usporavanje rasta opće razine cijena djeluje učinak baznog razdoblja i sve manji, ili čak negativan doprinos cijena energije koje su u srpnju 2023. bile niže za 1,8% godišnje. Negativna godišnja promjena ove kategorije zabilježena je treći mjesec zaredom. Posljedično, u prvih sedam mjeseci inflacija je iznosila u prosjeku 9,6% na godišnjoj razini.

Na mjesečnoj razini, potrošačke cijene bile su više u prosjeku za 0,2% ( u odnosu na 0,9% u lipnju), a najsnažniji rast također je zabilježen u skupini Restorani i hoteli, i to za 4% (uz doprinos porastu od +0,2pb). Porast cijena na mjesečnoj razini ublažen je padom cijena u skupini Odjeća i obuća (-11,8%) uslijed sezonskih sniženja.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC), uz godišnju stopu rasta za 8,0% u srpnju (-0,3pb u odnosu na godišnju promjenu u lipnju), u razdoblju od siječnja do srpnja je iznosio 9,7%. Gotovo tijekom cijelog drugog i trećeg tromjesečja godišnja promjena HIPC je nešto viša od nacionalnog indeksa potrošačkih cijena (IPC), što je za očekivati budući da usporedivi pokazatelj za razliku od lokalne mjere uvažava i potrošnju stranih gostiju. Naime, udio ugostiteljskih usluga, a osobito usluga smještaja veći je kod HIPC u usporedbi s indeksom potrošačkih cijena.

"Nastavak usporavanja godišnje stope izgledan je i u rujnu te u posljednjem tromjesečju prvenstveno zbog učinka baznog razdoblja i pada cijena energije. Međutim, snažan nominalni rast plaća, koji već premašuje stopu inflacije uz solidnu turističku sezonu pojačava potražnju i podržava daljnje jačanje, primjerice, cijena usluga, otvarajući rizike spirale rasta cijena uslijed rasta cijena plaća. On je do sada bio razmjerno nizak, ali ostaje činjenica da bi u uvjetima snažnog tržišta rada očekivani rast realnih plaća mogao podržavati ili podizati potražnju te time poticati daljnji rast cijena određenih proizvoda, a osobito usluga pa bi se inflacija u takvom makroekonomskom okruženju mogla pokazati tvrdokornijom i ustrajnijom. Rast cijena hrane prema kraju godine trebao bi također usporavati, ali na razini cijele godine one će i drugu godinu zaredom imati dvoznamenkasti rast te tako ponovno imati najveći doprinos ukupnom indeksu potrošačkih cijena. Cijene usluga bit će jedna od ključnih odrednica temeljne stope inflacije", prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram