Zatvori
NVIDIA
Foto: BoliviaInteligente / Unsplash
PoslovniPuls
25/07/2023

Jedan analitičar kaže kako će Nvidia na AI-u zaraditi brdo love

Američki proizvođač računalnog hardvera Nvidia, ima izvrsnu poslovnu godinu iza sebe, nakon što je globalna potražnja za AI tehnologijama oborila sve rekorde i pogurala cijenu dionice kompanije na visoke razine, a najbolje možda tek dolazi za ovog američkog proizvođača računalnog hardvera.

Analitičar Vijay Rakesh iz Mizuho banke ima projekciju o potencijalu za 20-postotini rast cijene dionice Nvidia-e, te je postavio novu ciljanu cjenovnu razinu dionice od 530 dolara, prenosi Insider.

Dionicom Nvidia-e trenutno se trguje uz cijenu od 446 dolara. Samo tijekom 2023. godine tržišna vrijednost Nvidia-e narasla je za 205 posto.

Rakesh očekuje kako će Nvidia zadržati dominantnu poziciju u proizvodnji računalnih čipova za umjetnu inteligenciju barem do 2027. Rakesh je dodao kako bi ova američka tvrtka do 2027. godine mogla ostvariti oko 300 milijardi dolara prihoda od proizvoda za AI tehnologiju, s tržišnim udjelom od 75% na tržištu AI servera. To je deset puta više od njegovih projekcija za ovu godinu, koje se kraću u rasponu od 25 do 30 milijardi dolara.

"Sa sve većom potražnjom za generativnom AI tehnologijom, vidimo značajne mogućnosti za dobavljače hardvera koji pokreću sve kompleksnije AI modele," napisao je Rakesh.

Nvidia je u prvom kvartalu ostvarila prihode od 7,2 milijarde dolara, čime je nadmašila procjene Wall Streeta. Tvrtka nije pružila informacije o iznosu prihoda ostvarenog na tržištu AI-a.

U skladu s tim, osobno bogatstvo izvršnog direktora Nvidia-e Jensena Huanga gotovo se udvostručilo ove godine, prema Bloomberg Billionaires Indexu. On je sada 32. najbogatija osoba na svijetu s neto bogatstvom od 40 milijardi dolara.

Huang posjeduje 86,9 milijuna dionica Nvidie, što iznosi oko 3,5% poslovnog udjela u tvrtki.

Rakeshnije jedini analitičar koji je optimističan u svezi s burzovnim performansama Nvidia-e. U lipnju je tako američka banka Morgan Stanley proglasila Nvidia-u svojim "vrhunskim izborom" zbog povećane potražnje za njezinim računalnim čipovima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram