Zatvori
Foto: PRESS
PoslovniPuls
12/07/2023

Poduzetnik Stjepan Orešković dobitnik nagrade Nikola Tesla za etično poslovanje

Prigodom obilježavanja 167. rođendana Nikole Tesle i ujedno Nacionalnog dana znanosti, tehnologije i inovacija, Transparency International Hrvatska i Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost po prvi put dodijelili su nagradu Nikola Tesla za etično poslovanje. Nakon višemjesečne procedure ocjenjivanja različitih segmenata poslovanja hrvatskih korporacija i više od stotinu uglednih poduzetnika, nagrada je pripala Stjepanu Oreškoviću, sveučilišnom profesoru, istraživaču na međunarodnim znanstvenim projektima i većinskom vlasniku Mplusa, globalno uspješne kompanije sa sjedištem u Zagrebu.

Povjerenstvo za izbor prvog laureata ističe kako se od korporacija i poduzetnika današnjice očekuje da baštine Teslinu plemenitost te pomiču granice prema općem dobru, da podižu standarde poslovanja i odnosa prema zajednici, zaposlenicima i tržišnim partnerima, te da ulažu u inovativnost i promiču etičnost. Također je poželjno da se ne zatvaraju u nacionalne granice, nego da šire utjecaj i svjedoče o hrvatskoj inovativnosti, kreativnosti, radišnosti i čovječnosti u globalnim okvirima. Upravo te napore prepoznali su i kod finalista nagrade – Dorotee Effenberger, Stjepana Oreškovića i Matta Darka Sertića.

„Ovom nagradom želimo javno odati priznanje pojedincima i nagraditi ih za rad i poslovanje po uzoru na djelovanje Nikole Tesle, prvenstveno za etično djelovanje i poslovanje te njihov humanizam“, izjavila je ovom prigodom Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnosti, a s time se složila i Davorka Budimir, direktorica Transparency International Hrvatska, koja je uručila nagradu. Treba istaknuti da ovaj projekt podupire i Europska unija u želji da se hrvatske poduzetnike potiče na kreativnost i inovativnost u poslovanju, te etičnost u svim segmentima društva.

Dobitnik nagrade prof. dr. sc. Stjepan Orešković izjavio je: „Zahvaljujem na ovoj nagradi koja potvrđuje sve napore Mplusa, njegovog menadžmenta i zaposlenika da svojim djelovanjem doprinesu zajednici u kojoj djeluju i žive. Prva smo hrvatska kompanija koja je izdala održivu obveznicu, te svakodnevno ulažemo napore kako bismo poslovali odgovornije i etičnije, osobito u segmentima zaštite okoliša, korporativnog upravljanja i društvene jednakosti. U temeljima našeg uspjeha mnogo je visokoobrazovanih mladih ljudi i primjena moderne znanosti i tehnologije. Osobno mi je Tesla, s kojim dijelim zavičaj, velika intelektualna i moralna inspiracija i ponos.“

Dodjela nagrade održana je u sklopu trodnevne manifestacije Tesla&Friends, čiji je glavni cilj popularizirati lik Nikole Tesle i njegove važnosti za svijet. Bogat program manifestacije, koja je uz poduzetnike okupila i brojne znanstvenike, studente, učenike i druge poklonike ovog velikog hrvatskog i svjetskog izumitelja, sadržavao je i demonstraciju Teslinih pokusa, umjetničke projekcije, polaganje cvijeća na Teslinu spomeniku u Zagrebu, dodjelu svečanih nagrada te konferenciju „Tesla u Zagrebu – Voda temelj života“.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram