Zatvori
Foto: Soundtrap / Unsplash
PoslovniPuls
05/07/2023

Grammy dao zeleno svjetlo za glazbu "pogonjenu" umjetnom inteligencijom

Šef tvrtke koja stoji iza dodjele glazbenih nagrada Grammy pojasnio je stajalište o korištenju umjetne inteligencije (AI).

CEO i predsjednik Recording Academyja, Harvey Mason Junior tako je ovih dana rekao kako "umjetna inteligencija ili glazba koja sadrži elemente stvorene pomoću AI-a apsolutno je prihvatljiva za prijavu i razmatranje za nominaciju za nagradu Grammy."

Ovo slijedi nove smjernice koje su zabranile nominaciju glazbenih uradaka stvorenih u potpunosti pomoću AI-a, uz pojašnjenje kako su "samo ljudski kreatori prihvatljivi" za Grammy, najpoznatiju svjetsku glazbenu nagradu.

Da bi stvaratelji glazbe bili nominirani, moraju sudjelovati u najmanje 20% albuma. Ranije je svaki producent, tekstopisac, inženjer ili izvođač na albumu mogao biti nominiran za album godine, čak i ako je imao samo malen doprinos.

Mason Jr. kaže kako se Grammyji, kao i ostatak glazbene i izvođačke industrije, još uvijek suočavaju s novom tehnologijom.

Dodatno pojašnjavajući stajalište Recording Academyja, rekao je: "Reći ću vam jednu stvar - nećemo dodijeliti Grammy nekom AI dijelu [pjesme]."

Primjer toga u praksi bio bi zvučni zapis koji sadrži AI ili program glasovnog modeliranja koji izvodi vokale. Iako bi bio prihvatljiv u kategoriji pisanja pjesama, ne bi bio prihvatljiv u kategoriji izvedbe.

Ako je pjesmu otpjevao čovjek u studiju, ali su tekst ili zvučni zapis napisali AI, pjesma ne bi bila prihvatljiva u kategoriji kompozicije ili pisanja pjesama.

"Sve dok autor doprinosi više od minimalne razine, a za nas to znači na značajan način, bit će uzet u obzir za nominaciju ili osvajanje nagrade", rekao je Mason Jr.

"Ne želimo da tehnologija zamijeni ljudsku kreativnost. Želimo osigurati da tehnologija poboljšava, ukrašava ili dodaje ljudskoj kreativnosti. Zato smo zauzeli ovakvo stajalište, barem u ovom ciklusu dodjele nagrada."

"Ljudi koriste (AI) tehnologiju. Pretpostavljam da će ona biti uključena u mnoge pjesme ove godine, pa ćemo vidjeti jesu li neke od njih nominirane ili ne, ali siguran sam da će ih biti", rekao je prvi čovjek Grammyja.

Iduća dodjela Grammy nagrada održat će se u Los Angelesu u nedjelju, 4. veljače iduće godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram