Zatvori
Elon Musk
Foto: U.S. AIR FORCE / Trevor Cokley
PoslovniPuls
15/06/2023

Macron pokušava uvjeriti Muska: Francuska želi Teslinu gigatvornicu!

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako će se sastati s izvršnim direktorom tvrtke Tesla, Elonom Muskom, u petak, drugi put u nešto više od mjesec dana, kako bi promovirao Francusku kao moguću lokaciju za jednu od tvornica električnih vozila (EV) te razgovarao o regulaciji tehnologije, javlja Reuters.

"Idem na sastanak s određenim ciljevima", rekao je Macron novinarima za vrijeme posjete VivaTech summitu u Parizu, najvećem tehnološkom sajmu u Francuskoj, koji će Musk posjetiti ovaj petak.

"Razgovarat ćemo o umjetnoj inteligenciji, u koju je on uključen, društvenim medijima, regulacijskom okviru… I onda ćemo također razgovarati o automobilima, baterijama, a sve u cilju promocije privlačnosti Francuske i Europe", rekao je Macron.

Nakon početkog zaostajanja, Francuska je sustigla druge europske zemlje u svom cilju da postane središte industrije električnih vozila, zahvaljujući velikodušnim državnim poticajima i poslovno prijateljskom okruženju te agresivnom lobiranju od kada je Macron preuzeo vlast, piše Reuters.

Sjever Francuske tako je već privukao četiri projekta izgradnje gigatvornica, pri čemu je prva otvorena prošlog mjeseca, a iza koje stoji konzorcij koji uključuje vlasnika Peugeota Stellantis (STLAM.MI), Mercedes-Benz (MBGn.DE) i francusku naftnu kompaniju TotalEnergies (TTEF.PA).

Ranije danas, francuski ministar za digitalne poslove Jean-Noel Barrot rekao je za CNBC: "Bilo bi sjajno imati Tesla tvornicu u Francuskoj. Učinjeno je puno truda i energije da se to omogući i ostvari."

Barrot je dodao kako je Francuska također uložila u "cijeli sektor električnih baterija" i pokušat će uvjeriti Muska "kako je Francuska najbolje moguće mjesto u Europi za izgardnju tvornice Tesle."

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Francuska pokušava uvjeriti Muska u opravdanost izgradnje gigatvornice u Francuskoj, ali zasad Njemačka ostaje jedina europska zemlja u kojoj Tesla ima svoju gigatvornicu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram