Zatvori
ChatGPT
Foto: Choong Deng Xiang / Unsplash
PoslovniPuls
05/06/2023

Kreatori ChatGPT-a sada žele ulagati u druge AI startupe

OpenAI, kompanija koja stoji iza popularnog chatbota ChatGPT, pokrenula je vlastiti ulagački fond, a koji je, otkriva financijska dokumentacija predana američkoj komisiji za burzu44 i vrijednosnice (SEC), prikupio 175 milijuna dolara ulagačkog kapitala.

Kroz OpenAI Startup Fund, startup tvrtkama koji rade na tehnologijama umjetne inteligencije, omogućit će se lakši pristup financiranju i pristup OpenAI-jevim tehnološkim alatima.

Investicijski fond nadzire osobno izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman i glavni operativni direktor Brad Lightcap. Izvješća govore o ukupno 14 investitora koji su uložili u OpenAI-jev fond, a među njima se ističe tehnološki div Microsoft, ali i japanski Softbank.

U posljednjih nekoliko mjeseci bilježi se impresivan rast ulaganja u AI startupe. Prema analitičarima iz Traxcn-a, ukupna vrijenost ulaganja u AI startupe prošle je godine narasla na oko 5,2 mlrd. američkih dolara.

Nakon posljednje runde ulaganja, OpenAI sada ima procijenjenu vrijednost na privatnim tržištima u iznosu od 29 mlrd. američkih dolara, a među svoje ulagače broji neke od najvećih i najpoznatijih američkih tehnoloških ulagačkih fondova poput Sequoia Capital i Andreessen Horowitz.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram