Zatvori
Foto: NVIDIA
PoslovniPuls
18/05/2023

AI revolucija pogurala jednog američkog milijardera na sami vrh

Nezasitna potražnja za ulaganjima u umjetnu inteligenciju učinila je proizvođača čipova Nvidia, najuspješnijom ovogodišnjom dionicom u S&P 500 indeksu. Također je značajno povećala bogatstvo izvršnog direktora Jensena Huanga.

Huangovo bogatstvo poraslo je za 98% ove godine na 27,3 milijarde dolara, čime je postao najveći dobitnik među američkim i globalnim tehnološkim milijarderima, objavio je Bloomberg Billionaires Index.

Gotovo cijelo Huangovo bogatstvo je u dionicama Nvidije, a iste su zabilježile snažan rast zbog očekivanja da će tvrtka imati koristi od uspjeha OpenAI-jevog ChatGPT-a i drugih AI tehnologija. To je veliki preokret u odnosu na prošlu godinu, kada je Huangovo bogatstvo gotovo prepolovljeno zbog pada tehnoloških dionica.

Porast Huangovog bogatstva nadmašuje i onaj Marka Zuckerberga, čije je osobno bogatstvo poraslo za 94% na 88,7 milijardi dolara, piše Bloomberg.

Euforija zbog umjetne inteligencije zasjenila je manje pozitivne razvoje u Kini, gdje je prodaja Nvidijinih proizvoda pala za otprilike 20% nakon što je američka vlada spriječila tvrtku da Pekingu prodaje svoju visokotehnološku robu.

Taj izazov u Kini stavlja Huanga u neobičnu situaciju. Ovaj poslovni mogul, koji je živio na Tajvanu sve do svoje devete godine kada se preselio u Tajland, a potom je studirao u SAD-u, sada se suočava s mogućnošću da rastuće napetosti između SAD-a i Kine poremete njegovo oslanjanje na kinesko tržište koje je "gladno" za Nvidijinim proizvodima.

Najveća tržišta Nvidie tijekom pandemije bili su upravo Kina i Tajvan. Zajedno su činili više od polovice godišnjih prihoda tvrtke. Međutim, u rujnu prošle godine SAD je zaustavio Nvidiju u prodaji nekih od svojih najnaprednijih čipova Kini, što bi tvrtku moglo stajati 400 milijuna dolara svaki kvartal, navodi analitičar Matthew Bryson iz Wedbush Securities-a. Od tada su uvedene "smanjene "usporene" verzije čipova koje ograničavaju brzinu veze uz prešutnu podršku američke vlade, piše Bloomberg.

Također, Nvidia planira premjestiti svoje istraživačko-razvojne i opskrbne operacije iz Kine kako bi mogla pružiti proizvode kupcima koji nisu podložni izvoznim ograničenjima.

Huang, s druge strane, izrazio je nadu da će SAD i Kina jednog dana smanjiti napetosti, nazivajući odnos između dviju zemalja "korisnim za svijet".

U međuvremenu, potražnja za Nvidia-inim čipovima je toliko velika da postoji "borba" između tehnoloških tvrtki za pristup, izjavio je Chris Miller, autor knjige "Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology".

"Ograničenja u Kini bit će veći problem u dugoročnom razdoblju, ali ove godine euforija zbog umjetne inteligencije više nego nadoknađuje gubitak kineskog tržišta", rekao je Miller u izjavi za Bloomberg.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram