Zatvori
Foto: PRESS
PoslovniPuls
28/04/2023

Span objavio poslovne rezultate: Dividenda 1,33 EUR po dionici

Span je objavio nerevidirane poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2023. godine. Unatoč brojnim izazovima u gospodarskom okruženju, Span Grupa nastavila je s rastom i investicijama.

Prihodi Span Grupe u prvom kvartalu iznosili su 25,6 milijuna eura, što je 4 posto više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. EBITDA prije jednokratnih stavki rasla je 1 posto u odnosu na prvi kvartal prošle godine te iznosi 3,1 milijun eura, dok EBITDA nakon jednokratnih stavki iznosi 3 milijuna eura, što predstavlja rast od 1 posto. Neto dobit Grupe za prva tri mjeseca iznosi 1,9 milijuna eura, što je smanjenje od 17 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine i rezultat je većeg troška poreza na dobit i amortizacije.

Udio prihoda koje je Grupa ostvarila na inozemnim tržištima iznosi 76 posto. Najznačajniji rast bilježe tržišta Hrvatske i Slovenije. Najveći rast prihoda ostvarile su IT usluge s visokom dodanom vrijednošću – najviše u segmentima Razvoj softvera i poslovnih rješenja, koji bilježi rast od 56 posto, te Upravljanje servisima i tehnička podrška, koji je rastao 33 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U segmentu Upravljanje softverskom imovinom i licenciranje rast prihoda na drugim tržištima nadoknadio je pad prihoda na ukrajinskom tržištu, gdje je Microsoft produljio besplatno korištenje svojih proizvoda i usluga Spanovim korisnicima i u 2023. godini.

Spanovi poslovni rezultati ostvareni su usred snažnog investicijskog ciklusa koji je započeo prošle godine zapošljavanjem više od 200 novih ljudi, čime su osigurani resursi neophodni za budući rast. Span je u ožujku preuzeo estonsku tvrtku GT Tarkvara, vodećeg Microsoftova partnera s bogatim iskustvom u licenciranju i upravljanju softverskom imovinom, čime širi svoje poslovanje na sjever Europe.

U prvom kvartalu Spanova dionica ušla je u sastav indeksa CROBEX10® i CROBEX10tr® te je bila najlikvidnija na Zagrebačkoj burzi.

"U Spanu smo i u prvom kvartalu 2023. nastavili rasti, istovremeno stvarajući temelje za daljnje širenje i rast poslovanja. Tijekom prošle godine pridružilo nam se 226 novih stručnjaka i danas nas je u Spanu više od 800. Akvizicijom GT Tarkvare iz Estonije proširili smo poslovanje na digitalno napredna tržišta Baltika i Skandinavije, gdje ćemo ponuditi naša napredna cloud i cyber security rješenja“, istaknuo je osnivač i predsjednik Uprave Spana Nikola Dujmović.

Objavljeno je i revidirano Godišnje izvješće za 2022. godinu. Prihodi Span Grupe porasli su za 8 posto u odnosu na 2021. godinu te su iznosili 829,7 milijuna kuna. EBITDA Grupe prije jednokratnih stavki bila je 71,8 milijuna kuna, 48 posto viša u odnosu na 2021., dok je neto dobit Grupe iznosila 50,5 milijuna kuna, odnosno 112 posto više u odnosu na godinu ranije. Ključne događaje koji su obilježili poslovanje u protekloj godini pogledajte u videu.

U skladu s Politikom isplate dividende, Uprava društva i Nadzorni odbor na sjednici održanoj 28. travnja usvojili su prijedlog Odluke o isplati dobiti za 2022. godinu, kojom Skupštini predlažu isplatu dividende u iznosu od 1,33 eura po dionici, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram