Zatvori
Sundar Pichai
Foto: Nguyen Hung Vu / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
17/04/2023

Prvi čovjek Googlea zagovara nadzor i regulaciju primjene tehnologije umjetne inteligencije

Googleov izvršni direktor Sundar Pichai izjavio je kako se se poticanje usvajanja tehnologije umjetne inteligencije (AI) mora dobro regulirati kako bi se izbjegli potencijalno štetni učinci.

Pichai je rekao kako se AI treba uvesti u svakodnevni život "na koristan način, ali istovremeno može biti vrlo štetno ako se pogrešno koristi".

Google, sa sjedištem u Mountain Viewu, Kalifornija, među vodećim je tvrtkama u razvijanju i primjeni umjetne inteligencije u svojim uslugama. Softver poput Google Lens i Google Photos oslanja se na sustave prepoznavanja slika tvrtke, dok Googleov pomoćnik koristi istraživanje obrade prirodnog jezika na kojem Google radi godinama.

Ipak, tempo uvođenja tehnologije bio je namjerno ograničen, dok je ChatGPT tvrtke OpenAI otvorio utrku za korištenjem alata za umjetnu inteligenciju puno brže. "Još nemamo sve odgovore u vezi s time, a tehnologija se brzo kreće", rekao je Pichai u razgovoru za CBS-ov "60 minutes".

"Dakle, drži li me to budnim noću? Bez sumnje."

Google sada pokušava uhvatiti korak s OpenAI-jem u namjeri da u svoje globalno prepoznatljive proizvode uvede generativnu umjetnu inteligenciju - softver koji može stvarati tekst, slike, glazbu ili čak videozapise na temelju uputa korisnika.

Bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt pozvao je globalne tehnološke tvrtke da se udruže i razviju standarde i prikladne mjere opreza, upozoravajući kako bi bilo kakav zastoj u razvoju "jednostavno koristio Kini".

"Mislim da je to razumno gledište. Mislim da postoje odgovorne osobe koje pokušavaju shvatiti kako pristupiti ovoj tehnologiji, i tako i mi", zaključio je Pichai.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram