Zatvori
New York Times zgrada
Foto: Jakayla Toney / Unsplash
PoslovniPuls
06/02/2023

"Tvrdoglavo" američko tržište rada ne uzmiče pred inflacijom

U petak su pozornost na tržištu privukle objave ekonomskih podataka s druge strane Atlantika. Američki statistički ured iznenadio je s objavom broja novozaposlenih u siječnju, prenose RBA analitičari.

Naime, u gospodarstvu SAD-a tijekom siječnja broj novozaposlenih osoba iznosio je 517 tisuća, a prema tržišnom konsenzusu očekivao se rast od 188 tisuća, umjereniji nego u prosincu. Najveći je to mjesečni rast od srpnja 2022. godine, a prema Bloombergovim ekonomistima posljedica je sezonalnih čimbenika što ipak ne umanjuje kontinuiranu otpornost tržišta rada. Istovremeno se stopa registrirane nezaposlenosti spustila na 3,4%, najnižu razinu u 53 godine.

Zapošljavanje je bilo široko rasprostranjeno, dok je i u građevinarstvu evidentirano pojačano zapošljavanje unatoč otežavajućim poslovnim uvjetima. Iako su poduzeća u pojedinim djelatnostima najavila prestanak zapošljavanja, u prosjeku su nesklona otpuštanju uslijed nedostatka radne snage unatoč tome što su poslovne aktivnosti trenutno prigušene. Rast prosječne plaće zadržao se na solidnoj razini i u siječnju iako je skromniji u odnosu promjene u prosincu.

Pokazatelj neproizvodnih aktivnosti u SAD-u čije istraživanje provodi Institut za upravljanje opskrbom (ISM), vratio se u siječnju blizu evidentirane razine iz studenog nakon snažnog pada na kraju prošle godine. Povratak u područje koje signalizira ekspanziju aktivnosti uslužnih djelatnosti (na 55,2 bodova u odnosu na zabilježenih 49,2 u prosincu) odraz je oporavka pokazatelja novih narudžbi (s 45,2 na 60,4) i poslovne aktivnosti (s 53,5 na 60,4), dok je i pokazatelj zapošljavanja također zabilježio rast. Stoga je snažan pad u prosincu bio posljedica prvenstveno vremenskih neprilika koje su zahvatile pojedina područja u SAD-u, prenose analitičari Raiffeisenbanka.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram