Zatvori
PoslovniPuls
05/01/2023

Potrošači u Hrvatskoj bili su pozitivno raspoloženi (prije uvođenja eura)

Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano za trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana za buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U odnosu na studeni 2022., sva tri kompozitna indeksa, odnosno indeks pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zabilježili su blago poboljšanu izvedbu. Stoga su na mjesečnoj razini indeksi pouzdanja i očekivanja nastavili rast koji traje od kolovoza.

Promatrajući indekse potrošačkog optimizma na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2021., pad je zabilježen kod sva tri kompozitna pokazatelja, a ponovno je najizraženiji kod indeksa očekivanja potrošača. Trend negativnih godišnjih promjena traje od početka rata u Ukrajini, odnosno deseti mjesec zaredom. Spomenuti anketni pokazatelji zadržavaju se ispod svog dugogodišnjeg prosjeka iako su ostvarena blaga poboljšanja na mjesečnoj razini.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) bio je u prosincu na razini od -20,9 bodova (+3,4 boda u odnosu na studeni). Od područja koje pokriva ovaj indeks poboljšanje u odnosu na studeni zabilježeno je kod pitanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu, kod pitanja vezano za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci, pitanja glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci i pitanja o promjeni financijske situacije u kućanstvu tijekom proteklih 12 mjeseci.

Pitanja o očekivanju promjene financijske situacije u kućanstvu u idućih 12 mjeseci i o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci povoljno su se odrazila i na Indeks očekivanja potrošača koji je u prosincu bio na razini od -24,2 bodova (+2,6 bodova u odnosu na studeni).

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača poboljšao se za 3,8 bodova na mjesečnoj razini, na negativnih 32,9 bodova. U pozitivnom smjeru djelovalo je pitanje vezano za promjenu financijske situacije u kućanstvu u proteklih 12 mjeseci, pitanje o isplativosti investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okruženju trenutne ekonomske situacije i pitanje o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci.

Na godišnjoj razini, pogoršanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna indeksa, u svim područjima koja pitanja iz ankete pokrivaju. U odnosu na isto razdoblje 2020. godine skromno poboljšanje je zabilježio tek indeks raspoloženja potrošača. Na tromjesečnoj razini, sva tri kompozitna indeksa su na blago višim razinama. Od područja koja pitanja iz ankete pokrivaju, pogoršanje u odnosu na treće tromjesečje bilježi tek pokazatelj o kupovini trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci, što je očekivano uslijed primjetnog rasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju te njihovog utjecaja na financije kućanstava.

"I u Hrvatskoj, kao i na inozemnim tržištima primjetan je trend postepenog poboljšanja očekivanja i pouzdanja potrošača u odnosu na nedavno zabilježene izrazito niske razine. Očekivanja o budućim ekonomskim kretanjima i pouzdanje potrošača tako su se nakon relativno snažnog pada od početka rata u Ukrajini posljednjih mjeseci stabilizirala na niskim razinama. Navedeno sugerira korekciju procjene nakon izrazito oštre reakcije potrošača na kumuliranje negativnih čimbenika poput izraženog geopolitičkog rizika, inflatornih pritisaka i energetske krize. Ipak, spomenuti negativni rizici ostaju prisutni pa se pokazatelji u okruženju kontinuirane ekonomske neizvjesnosti zadržavaju ispod dugogodišnjeg prosjeka, a poboljšanje zasad ne označava dugotrajan preokret trenda u potrošačkom raspoloženju. U pozitivnom smjeru svakako djeluje i nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram