Zatvori
Matija Žulj
Foto: PRESS
PoslovniPuls
12/12/2022

Matija Žulj iz Agrivi-ja postao ambasador Europskog vijeća za inovacije

Osnivač i direktor hrvatske agro-tehnološke tvrtke Agrivi Matija Žulj, proglašen je jednim od ambasadora Europskog vijeća za inovacije na EIC Summitu koji je održan u četvrtak, 8. prosinca u Briselu.

Europsko vijeće za inovacije (EIC) vodeći je europski inovacijski program za prepoznavanje, razvoj i povećanje revolucionarnih tehnologija i inovacija koje mijenjaju pravila igre, osnovan u okviru programa Obzor Europa (Horizon Europe).

EIC je za 2023. godinu osigurao 1.6 milijardi eura kako bi podržao vrhunske inovatore, poduzetnike i male tvrtke u razvoju visokorizičnih inovacija koje imaju utjecaj na oblikovanje novih tržišta i generiranje radnih mjesta, rasta i prosperiteta u Europi. Poduzetnicima je podrška omogućena tijekom cijelog ciklusa kroz bespovratna sredstva u vidu grantova, ali i kroz bespovratna sredstva u kombinaciji s kapitalnim ulaganjima.

Početkom 2022. godine i sam Agrivi izabran je kao jedna od 99 tvrtki u sklopu EIC-ova Akceleratora te je osigurao 1.15 milijuna eura u svrhu razvoja digitalnog savjetnika vođenog tehnologijom umjetne inteligencije, koji će savjetovati poljoprivrednike po pitanjima zaštite usjeva i sigurnosti hrane. Agronomski savjetnik služit će kao virtualni asistent u obliku chatbota, a očekuje se da će se na tržištu pojaviti najranije 2024. godine.

Kao ambasador Europskog vijeća za inovacije, Matija Žulj će ispred Agrivi-ja biti zaslužan za promicanje aktivnosti vijeća, mogućnosti financiranja te predstavljanje Vijeća na pojedinim medijskim događajima.

"Iznimno nam je drago što je Europsko vijeće za inovacije prepoznalo proizvode koje razvijamo i pozitivan društveni učinak koji njima postižemo u svijetu. Ponosan sam što ćemo nositi titulu ambasadora i promicati važnost osnaživanja investicija u inovacije na razini Europe, te mogućnosti koje Europsko vijeće za inovacije pruža startupovima", kaže Žulj, osnivač i direktor tvrtke Agrivi.

Agrivi se u posljednjih nekoliko godina pozicionirao kao jedan od globalnih lidera u softverskim rješenjima za digitalizaciju poljoprivrede te prikupio investicije od fondova kao što su South Central Ventures, European Investment Fund, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Fil Rouge Capital, AgriTech Hub i Feelsgood.

Osim uloge EIC ambasadora, Agrivi od svojih početaka ima ulogu ambasadora i promicatelja važnosti digitalizacije poljoprivrede i kroz edukaciju tržišta, ne samo u Hrvatskoj već i na europskoj i svjetskoj razini. Surađuju s organizacijama EIT Food, OECD-FAO, Farming First, Women in Farming, European Carbon Farmers, a i partner su prvog studija digitalne poljoprivrede u Hrvatskoj koji je pokrenut na Fakultetu agrotehnoloških znanosti u Osijeku.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram