Zatvori
PoslovniPuls
06/12/2022

Čudesna statistika: Hrvatski potrošači sve optimističniji

Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano za trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana za buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U odnosu na listopad 2022., kompozitni indeksi pouzdanja i očekivanja zabilježili su blago poboljšanu izvedbu. Istovremeno je indeks raspoloženja potrošača blago pogoršan u odnosu na mjesec ranije. Istovremeno su, na mjesečnoj razini, indeksi pouzdanja i očekivanja ostvarili rast četvrti mjesec zaredom.

Promatrajući indekse potrošačkog optimizma na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2021., pad je zabilježen kod sva tri kompozitna pokazatelja, a ponovno je najizraženiji kod indeksa očekivanja potrošača. Trend negativnih godišnjih promjena traje od početka rata u Ukrajini, odnosno deveti mjesec zaredom. Spomenuti anketni pokazatelji zadržavaju se ispod svog dugogodišnjeg prosjeka iako su ostvarena blaga poboljšanja na mjesečnoj razini.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) bio je u studenom na razini od -24,3 bodova (+2 boda u odnosu na listopad). Od područja koje pokriva ovaj indeks poboljšanje u odnosu na listopad zabilježeno je kod pitanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu, kod pitanja vezano za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci i pitanja glede očekivanja o promjeni ispitanikove kupnje trajnih dobara u sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci. Pitanje o promjeni financijske situacije u kućanstvu tijekom proteklih 12 mjeseci djelovalo je u negativnom smjeru.

Pitanja o očekivanju promjene financijske situacije u kućanstvu u idućih 12 mjeseci i o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih 12 mjeseci povoljno su se odrazila i na Indeks očekivanja potrošača koji je u studenom bio na razini od -26,8 bodova (+3,1 bodova u odnosu na listopad).

Naposljetku, Indeks raspoloženja potrošača blago se pogoršao za 0,1 bod na mjesečnoj razini, na negativnih 36,7 bodova. U negativnom smjeru djelovalo je pitanje vezano za promjenu financijske situacije u kućanstvu u proteklih 12 mjeseci i pitanje o isplativosti investiranja u trajna dobra za kućanstvo u Hrvatskoj u okruženju trenutne ekonomske situacije, dok je u suprotnom smjeru djelovalo pitanje o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci.

Na godišnjoj razini, pogoršanje je zabilježeno kod sva tri kompozitna indeksa, u svim područjima koja pitanja iz ankete pokrivaju.

"I u Hrvatskoj, kao i na inozemnim tržištima primjetna je blaga korekcija očekivanja i pouzdanja potrošača u odnosu na nedavno zabilježene izrazito niske razine. U studenom pogoršanje bilježe pitanja o promjeni financijske situacije u posljednjih godinu dana i o kupovini trajnih dobara u trenutnim ekonomskim okolnostima, što je očekivano uslijed primjetnog rasta cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju te njihovog utjecaja na financije kućanstava. Očekivanja o budućim ekonomskim kretanjima i pouzdanje potrošača donekle su stabilizirani na niskim razinama uz blago poboljšanje. Osim na smanjenje zabrinutosti, korekcija pokazatelja sugerira da je prijašnja reakcija potrošača na kumuliranje negativnih čimbenika poput izraženog geopolitičkog rizika, inflatornih pritisaka i energetske krize bila izrazito oštra. Ipak, spomenuti negativni rizici ostaju prisutni pa se pokazatelji zadržavaju ispod dugogodišnjeg prosjeka, a blago poboljšanje zasad ne označava dugoročniji preokret trenda u potrošačkom raspoloženju", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram