Zatvori
PoslovniPuls
28/11/2022

Recesija je pred vratima, ali hrvatsko gospodarstvo zapravo ne stoji tako loše

Gospodarska aktivnost u trećem tromjesečju zabilježila je pad na tromjesečnoj razini (-0,4%), dok je u odnosu na isto razdoblje 2021. realna stopa usporila na 5,2% (originalni podaci).

"Navedeno je u skladu s našim očekivanjima te potvrđuje da je došlo do očekivanog usporavanja gospodarske aktivnosti. Naime, unatoč nastavku odličnih turističkih rezultata, ostali visokofrekventni pokazatelji upućivali su na pad gospodarske aktivnosti u odnosu na tromjesečje ranije, što je rezultiralo usporavanjem rasta na godišnjoj razini. Industrijska proizvodnja, realni promet u trgovini na malo i građevinarstvo zabilježili su pad na tromjesečnoj razini, dok je indeks povjerenja potrošača postojano ispod višegodišnjeg prosjeka. Ipak, uspoređujući dosadašnje izvedbe ostalih zemalja EU, Hrvatska je i dalje među predvodnicima rasta u ovoj godini", komentirali su RBA analitičari.

Promatrano prema komponentama, sve sastavnice domaće potražnje nastavile su rasti pri čemu je najveći doprinos došao od potrošnje kućanstava koja je realno, prema izvornim podacima, bila viša za 5,6% godišnje. Očito su izvrsni rezultati u turizmu i solidno tržište rada uspjeli obuzdati snažan pad povjerenja i optimizma potrošača. Investicije su porasle za 8% na godišnjoj razini, djelomično zbog baznog učinka, ali i dalje odražavajući pozitivna kretanja u građevinskom sektoru. I državna potrošnja, nakon pada u 2. tromjesečju, zabilježila je pozitivnu, ali blagu realnu stopu rasta (+1,3% na godišnjoj razini).

Konačno, neto inozemna potražnja bila je negativna jer je uvoz rastao snažnije od izvoza (30,5% u odnosu na 23,3%), što je odraz još uvijek visoke uvozne ovisnosti hrvatskog gospodarstva.

Prema proizvodnoj metodi realni rast bruto dodane vrijednosti u razdoblju od srpnja do rujna 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. usporio je na 5,3% (originalni podaci). Na rast BDV-a utjecao je znatan rast realne dodane vrijednosti u djelatnostima Trgovina, prijevoz i skladištenje, smještaj, priprema i usluživanje hrane (+8,6% godišnje).

Snažan oporavak u 2021. uz godišnju stopu rasta koja je premašila 13% nastavit će se, prema našim očekivanjima, po značajnim stopama i u 2022. To potvrđuju i najnoviji rezultati BDP-a koji sugeriraju da će Hrvatska ostvariti godišnju stopu realnog rasta BDP-a od najmanje 5,8% u 2022., čak i u slučaju primjetnog usporavanja u posljednjem tromjesečju.

"Štoviše, s povećanjem gospodarske aktivnosti u dosadašnjem dijelu godine od 7,2% na godišnjoj razini, naša je prognoza izložena blago pozitivnim rizicima", komentiraju RBA analitičari.

"S druge strane, godina pred nama bit će vrlo izazovna, gdje već prisutno usporavanje kao i kretanje u okruženju poziva na oprez. Stoga naglašavamo da je naša prognoza BDP-a za 2023. (1,8% na godišnjoj razini) podložna značajnim negativnim rizicima, posebno povezanim s razvojem energetske krize, duljinom i dubinom potencijalne recesije u europodručju, kao i uspjehom obuzdavanja inflacije na najvažnijim emitivnim tržištima. Produbljivanje energetske krize u Europi s rastom cijena uvelike bi opteretilo europska gospodarstva i u konačnici osjetno smanjilo raspoloživi dohodak, što bi se neminovno snažnije odrazilo i na Hrvatsku. Od lokalnih čimbenika posebno će biti važna sposobnost povlačenja i korištenja europskih fondova, ali ne samo kratkoročno, već i za postizanje jače otpornosti i održivosti rasta. Kratkoročno, kao pokretač rasta vidimo investicije financirane iz EU fondova, dok je njihovo povlačenje uvjetovano provođenjem određenih i vrlo važnih reformi. Naravno, poseban fokus ostaje na kretanju inflacije koja značajno utječe na optimizam potrošača, a u 2023. očekujemo prosječan godišnji rast potrošačkih cijena od 6,7%", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram