Zatvori
PoslovniPuls
31/10/2022

Hrvatski Telekom u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 525 milijuna kuna

Unatoč makroekonomskim izazovima, inflatornim pritiscima i dosad neviđenim cijenama energenata, Hrvatski Telekom ostvario je dobre poslovne rezultate.

U devet mjeseci 2022. godine organski prihod rastao je za 2,8% na 5,5 milijardi kuna, potaknut kontinuiranim zamahom rasta ključnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori.

Organska EBITDA AL u trećem tromjesečju 2022. godine bila je manja za 2,2%, zbog viših troškova energije i inflatornih pritisaka na operativne troškove, dok je gledajući svih devet mjeseci 2022. zabilježen rast od 1,1% na 2,2 milijarde kuna, zbog dobrih rezultata u prvoj polovici 2022. godine, navodi se u priopćenju iz HT-a.

U trećem tromjesečju 2022. godine organska neto dobit smanjena je za 17,6%, kao rezultat niže EBITDA AL-a i povećane amortizacije, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U devet mjeseci 2022. godine organska neto dobit rasla je za 19,7% na 525 milijuna kuna, prvenstveno odražavajući amortizaciju koja se vratila na uobičajene razine nakon što je u prvoj polovici 2021. godine bila na vrhuncu.

Organska ulaganja dosegla su 1,1 milijardu kuna, što predstavlja smanjenje od 4,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prvenstveno je odraz drugačije sezonalnosti razvoja mreže, pri čemu se radi o i dalje daleko najvećim ulaganjima u telekomunikacijskoj industriji.

Zadržani izgledi za kraj godine

"Iako je okruženje i dalje neizvjesno, potvrđujemo izglede za 2022. godinu. Očekujemo stabilne prihode i EBITDA-u nakon najmova te srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. godinu. Izgledi za regionalno širenje ostaju isti dok nastavljamo pratiti i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja", objavili su iz HT-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram