Zatvori
Jasmin Hadžić
28/10/2022

Američko gospodarstvo nastavlja se odupirati recesiji

Prema objavi agencije Growth from Knowledge (GfK), nakon kontinuiranog pogoršanja posljednja četiri mjeseca, za studeni se prognozira stabilizacija raspoloženja potrošača u Njemačkoj.

Iako se pokazatelj blago poboljšao na mjesečnoj razini (+0,9 bodova), nastavlja se zadržavati blizu rekordno niskih razina (na -41,9 bodova). Nakon što je zabilježio rekordno niske razine, pokazatelj dohodovnih očekivanja skromno se poboljšao u listopadu, a rast je ostvario i pokazatelj sklonosti kupnji. Međutim, očekuje se zadržavanje oba pokazatelja na izrazito niskim razinama. Uz nadolazeću zimu, inflaciju koja je dosegla dvoznamenkaste stope rasta i snažnu geopolitičku i ekonomsku neizvjesnost, prerano je pretpostavljati dugoročniju stabilizaciju potrošačkog povjerenja, stoji u izvješću RBA analitičara.

S druge strane Atlantika, objavljena je anualizirana stopa rasta BDP-a u SAD-u za treće tromjesečje ove godine. Anualizirana stopa rasta predstavlja stopu po kojoj bi BDP porastao u godinu dana (4 tromjesečja) kada bi u svakom tromjesečju rastao po istoj stopi po kojoj se povećao u promatranom tromjesečju u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Tako je anualizirani realni BDP porastao za 2,6%, iznad tržišnih očekivanja od 2,4%. Osobna potrošnja je u trećem tromjesečju rasla 1,4%, a najveći doprinos rastu BDP-a generiran je od strane neto izvoza. Iako se očekivao skromniji doprinos osobne potrošnje, otporno tržište rada i akumulirana štednja tokom pandemije podržali su snažniji rast ove važne komponente gospodarskog rasta.

S blagim porastom na tjednoj razini, zahtjevi za naknade (novo)nezaposlenima u SAD-u nastavljaju se zadržavati na izrazito niskim razinama, nižim i od pretpandemijskog prosjeka u 2019. godini, prenose RBA analitičari.

AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram