Zatvori
FER profesori
Foto: FER
PoslovniPuls
25/10/2022

Profesori sa zagrebačkog FER-a uvršteni na popis najboljih svjetskih znanstvenika

Istraživačka grupa sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji (SAD) objavila je ovogodišnju studiju o znanstvenoj citiranosti, listu koja rangira 2% najutjecajnijih svjetskih znanstvenika, odnosno oko 180.000 najcitiranijih znanstvenika u svim disciplinama.

Objavljene su dvije liste: lista najutjecajnijih znanstvenika za cjelokupnu znanstvenu karijeru i lista najutjecajnijih znanstvenika za 2021. godinu.

Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za cjelokupnu znanstvenu karijeru nalazi se 61 hrvatski znanstvenik, od kojih su dva s FER-a. Voditelj Centra za umjetnu inteligenciju akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić koji je rangiran među 2% najcitiranijih znanstvenika u svijetu u području "Artificial Intelligence and Image Processing", dok je prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić među 2% najcitiranijih znanstvenika u području "Energy".

Na listi najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za 2021. godinu nalazi se 91 hrvatski znanstvenik od kojih su tri s FER-a: akademik prof. dr. sc. Sven Lončarić u području "Artificial Intelligence and Image Processing", prof. dr. sc. Hrvoje Pandžić u području "Energy" te prof. dr. sc. Damir Žarko u području "Electrical & Electronic Engineering".

Studija je koristila podatke iz Scopus baze koja mjeri utjecaj znanstvenika do kraja 2021. godine. Studija koja klasificira znanstvenike u 22 znanstvena polja i 176 grana analizirala je citate u periodu od 1996. do 2021. godine i temeljena je na složenom modelu koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti: ukupan broj citata, Hirschov h-indeks, Schreiberov Hm-indeks revidiran od strane koautora, pojedinačni autor, pojedinačni ili prvi autor i broj citata članka od strane pojedinačnog, prvoga ili zadnjeg autora, stoji u priopćenju iz FER-a.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram