Zatvori
Kabeli za mobitele
Foto: Solen Feyissa / Unsplash
PoslovniPuls
04/10/2022

Inicijativa našeg eurozastupnika: EU od 2024. uvodi jedinstveni punjač za mobitele

Glasovanjem o uvođenju jedinstvenog punjača u Europskom parlamentu kojem je prethodila rasprava na plenarnoj sjednici, priveden je kraju zakonodavni postupak revizije Direktive o radijskoj opremi. Europska unija tako će od 2024. uvesti jedinstveni punjač za mobitele i drugu elektroničku opremu.

Inicijativa je to i hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu doc. dr. sc. Tomislava Sokola, koji je bio potpisnik Rezolucije o jedinstvenom punjaču 2019. Govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, Sokol je istaknuo da je uvođenje jedinstvenog punjača pobjeda za sve građane Europske unije.

"Put do uvođenja jedinstvenog punjača nije bio lak ni jednostavan. Dugo su nas proizvođači mobilnih telefona uvjeravali da će se problem s gomilanjem punjača riješiti dobrovoljno, različitim neobvezujućim mehanizmima. Dobro se sjećam kad sam krajem 2019. kao jedan od inicijatora radio na Rezoluciji o jedinstvenom punjaču. Nisu svi tada vjerovali da ćemo uspjeti uvesti jedinstveni punjač jer je lobiranje tehnoloških divova uistinu bilo do tada neviđeno. Zadovoljstvo mi je stoga što danas s plenarne govornice mogu ponosno reći da smo ostvarili jednu od najvećih pobjeda za potrošače i okoliš i da će jedinstveni punjač od 2024. postati stvarnost. USB-C tako će uskoro biti standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice i drugu elektroničku opremu. Što je najvažnije, potrošači će imati priliku kupiti mobilne uređaje bez punjača koje u pravilu drže nagomilane u svojim ladicama, čime im dajemo mogućnost izbora. Treba reći i to da će uvođenje jedinstvenog punjača uz praktične i financijske koristi za potrošače, donijeti i one ekološke. Procjenjuje se da će se smanjenjem proizvodnje i odlaganja novih punjača količina elektroničkog otpada smanjiti za gotovo tisuću tona godišnje, čime pokazujemo odgovorno postupanje prema okolišu. Ova inicijativa o uvođenju jedinstvenog punjača pokazala je i dokazala da je Europski parlament predan zaštiti interesa naših građana", zaključio je Sokol.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram