Zatvori
PoslovniPuls
01/09/2022

NASA će SpaceX-u platiti dodatne 1,4 mlrd. dolara za prijevoz astronauta na ISS

NASA je finalizirala ugovor sa SpaceX-om za dodatnih pet misija prijevoza astronauta do i od Međunarodne svemirske postaje (ISS), dodatno učvršćujući svoju poziciju kao glavnog dobavljača za svemirsku agenciju.

Novi ugovor — za svemirske misije Crew-10, Crew-11, Crew-12, Crew-13 i Crew-14 — procijenjen je na 1,4 milijarde dolara. Time se ukupna vrijednost ugovora za svih 14 transportnih misija, dio programa Commercial Crew Transportation Capability (CCtCap), popeo na 4,9 milijardi dolara. Sredstva uključuju korištenje SpaceX-ove kapsule Crew Dragon za prijevoz do četiri astronauta, raketu Falcon 9 za lansiranje i sve druge operacije povratka i oporavka. NASA je najavila svoju namjeru da naruči dodatne misije još u lipnju.

NASA je originalni CCtCap ugovor od 2,6 milijardi dolara dodijelia SpaceX-u još 2014. Svemirska agencija također je dodijelila CCtCap ugovor Boeingu u iznosu do 4,2 milijarde dolara, za šest letova koristeći njegovu kapsulu Starliner, iako je ta kapsula bila pogođena tehničkim problemima i tek treba završiti uspješnu misiju s posadom. Krajem prošlog tjedna, Boeing i NASA rekli su da ciljaju na početak 2023. za prvi let Starlinera s posadom astronauta.

Konačni cilj je koristiti i Crew Dragon i Starliner za usluge prijevoza astronauta. Prije CCtCap-a, NASA je koristila rusku kapsulu Soyuz za usluge prijevoza astronauta.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram