Zatvori
Foto: Towfiqu barbhuiya / Unsplash
PoslovniPuls
24/08/2022

Elitni američki stručnjaci za kibernetičku obranu boravili u Hrvatskoj, evo o čemu je riječ...

Uz odobrenje Vlade Republike Hrvatske, a u suradnji sa SOA-om, tim elitnih obrambenih kibernetičkih stručnjaka iz Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a (USCYBERCOM) boravio je u Republici Hrvatskoj gdje su provodili zajedničku operaciju lova na zloćudne kibernetičke aktivnosti na vitalnim hrvatskim mrežama.

„Ova vrsta partnerstva u kibernetičkoj sigurnosti je neophodna u današnjem svijetu jer proširuje naš doseg i sposobnosti“ rekao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić i dodao kako se suočavamo s istim protivnicima i prijetnjama u kibernetičkom prostoru kao i naši partneri te ovakvim zajedničkim operacijama oboje dobivamo i dijelimo vrijedna znanja o kibernetičkoj otpornosti koja je postala ključan cilj nacionalne sigurnosti.

USCYBERCOM-ove namjenske snage (Cyber National Mission Force) redovito provode tzv. operacije lova (hunt forward operations) po cijelom svijetu s ciljem učenja o aktivnostima protivnika za potrebe nacionalne obrane, ali i s ciljem jačanja sposobnosti kibernetičke zaštite kod partnerskih država. Do kolovoza 2022., SAD je operaciju proveo 31 put u 17 država na preko 50 partnerskih mreža.

Američki tim, sastavljen od vojnih i civilnih stručnjaka, radio je zajedno sa stručnjacima iz SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost, gdje su lovili na prioritetnim mrežama važnima za nacionalnu sigurnost i tražili zloćudne kibernetičke aktivnosti i ranjivosti. Nakon provedbe zajedničke operacije, američki tim se vratio u SAD.

Vođa američkog tima, čije ime se ne može otkriti iz sigurnosnih razloga, rekao je: „Za nas se tu ne radi samo o lovu na partnerskim mrežama u potrazi za sličnim prijetnjama na našim mrežama i korištenju tog znanja u obrani naših nacionalnih mreža. Radi se i o osobnim vezama koje smo izgradili i partnerstvu koje može samo rasti. Osobno sam bio impresioniran s razinom organizacije, vidljivosti i proaktivnosti SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost dok smo sjedili rame uz rame loveći negativce“.

Operacije lova (Hunt Forward) dio su strategije stalnog angažmana USCYBERCOM-a i usmjerene su na jačanje obrambenih sposobnosti SAD-a i sprječavanje zloćudnih kibernetičkih aktivnosti na infrastrukturi SAD-a.

„Bila nam je čast poslati neke od naših najboljih obrambenih operativaca u Hrvatsku kako bi zajedno s našim partnerima lovili zajedničke prijetnje. Želimo donijeti ekspertizu i sposobnosti partnerskim nacijama dok prepoznajemo kibernetičke protivnike koju mogu ugroziti našu naciju“, rekao je američki general bojnik William J. Hartman, zapovjednik kibernetičkih namjenskih snaga (Cyber National Mission Force). Još je dodao: „Naši timovi se ne vraćaju samo s uvidom koji jača naše obrane i podupire naše saveznike, nego se vraćaju i s profesionalnim odnosima i ti će odnosi nastaviti rasti dok radimo zajedno, protiv zajedničkih protivnika, u godinama koje slijede.“

U kibernetičoj sigurnosti „lov“ označava proaktivnu kibernetičku obrambenu aktivnost kako bi se pronašle i umanjile prijetnje koje nisu detektirane na mrežama i sustavima. Pri tome američki timovi ne rješavaju prijetnje na partnerskim mrežama nego omogućuju i pomažu partnerima u otkrivanju i otklanjanju pronađenih prijetnji.

Voditelj američkog tima kibernetičkih namjenskih snaga protiv ruskih prijetnji izjavio je: „Ovi obrambeni operativci su lovci, obučeni da prepoznaju ponašanje svojih meta. Oni su stručnjaci u potrazi za tim ponašanjima i pronalasku nekih od njihovih najzloćudnijih i prikrivenih tehnika. Mi dijelimo ove informacije s našim partnerima kako bi i oni mogli djelovati na vlastitim mrežama.“

Uz suprotstavljanje zloćudnim kibernetičkim akterima koji ciljaju nacionalne mreže, podatke i platforme, operacijom se dobiju vrijedni uvidi u protivnikove taktike, tehnike i procedure. Poznavanje ovih planova, sposobnosti i alata omogućuje ometanje i prekid ovih zloćudnih kibernetičkih aktivnosti prije nego se uspiju probiti u nacionalne mreže i počiniti značajnu štetu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram