Zatvori
Foto: Business growth
PoslovniPuls
02/08/2022

Eurozona u borbi s pozamašnom stopom inflacije

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u euro području, mjerene indeksom potrošačkih cijena, ubrzale su u srpnju te su dosegnule novu rekordno visoku razinu od 8,9% na godišnjoj razini i tako nadmašile tržišna očekivanja (+8,7%). Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u euro području, mjerene indeksom potrošačkih cijena, ubrzale su u srpnju te su dosegnule novu rekordno visoku razinu od 8,9% na godišnjoj razini i tako nadmašile tržišna očekivanja (+8,7%).

Najveći doprinos snažnom rastu inflacije stigao je od cijena energije i hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, koje su ubrzale na 39,7% odnosno 9,8% u odnosu na srpanj 2021.

Temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, također je dosegnula rekordnih 4% (u odnosu na 3,7% u lipnju). Cijene usluga ubrzale su na 3,7% (s 3,4% u lipnju). Ubrzana dinamika temeljne inflacije i dalje upućuje na široko rasprostranjene cjenovne pritiske. Na mjesečnoj razini, potrošačke cijene porasle su za 0,1%. Rast cijena energije bio je djelomično ograničen uslijed političkih mjera smanjenja cijena goriva i uvođenja jeftinijih karata za javni prijevoz od strane njemačke Vlade.

Međutim, fiskalne mjere za ublažavanje cjenovnih pritisaka u ostalim zemljama u euro području nisu imale značajan učinak. Stoga podaci odražavaju snažan troškovni pritisak na kućanstva i poduzeća te su u skladu s novim rekordnim razinama inflacije koje su u srpnju zabilježile Francuska i Španjolska. Snažan rast potrošačkih cijena stavlja u središte pozornosti daljnje korake Europske središnje banke u vođenju monetarne politike. Nakon povećanja referentnih kamatnih stopa za 50bb, sada se očekuje jednaka dinamika podizanja na sastanku u rujnu, te u nastavku godine, prenose RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram