Zatvori

Provjerite da li vaša tvrtka pravilno daje informacije o obradi osobnih podataka

Opća uredba o zaštiti podataka postavila je imperativ na zaštitu osobnih podataka u pravnim sustavima država članica Europske unije. Stoga su početkom njezine primjene nastale određene promjene koje su se na svih odrazile, bilo da se radi o poslovnim subjektima koji su morali uskladiti svoje poslovanje sa GDPR zahtjevima ili fizičkim osobama koje su sada dobile određena veća prava koja se odnose na obradu njihovih osobnih podataka.  Jedno od takvih prava je i pravo na informiranost o obradi. 

Pravo na informiranost u svojoj osnovi znači da imamo pravo znati određen set informacija o obradi naših osobnih podataka. Tako imamo pravo znati  tko prikuplja i obrađuje naše podatke, u koju svrhu, na kojoj od šest predviđenih zakonitih osnova se obrada temelji, o kojoj kategoriji podataka je riječ, da li će se podaci prosljeđivati drugi primateljima, koliko će se pohranjivati i druge informacije ovisno da li se podaci prikupljaju direktno od nas ili iz drugih izvora te koliko su nam informacije o obradi već poznate ili bi nam trebale biti poznate.  Naime, kada se vrši prikupljanje i obrada osobnih podataka informacije koje bi po svojoj svrsi  obrade (npr. u svrhu zapošljavanja)  trebali biti poznati pojedincu, voditelj obrade neće unaprijed pružati. Naprotiv, isto će se čak smatrati preopterećivanjem same osobe s informacijama s kojima se skreće fokus od informacija koje su u tom trenutku za tu osobu bitne. Naravno, informacije  o obradi osobnih podataka voditelj obrade uvijek će pružiti ako ga pojedinac to sam zatraži, odnosno ako zatraži pristup svojim osobnim podacima međutim, neće pojedinca zamarati s informacijama koje su mu već poznate kao niti s onima koje nisu relevantne za konkretnu obradu.

Primjer za to možemo još uvijek  vidjeti na mnogim web stranicama. U politici privatnosti web stranice pružaju se informacije o obradi osobnih podataka samo za podatke koji se prikupljaju putem te web stranice te o legitimnim interesima voditelja obrade (npr. o video nadzoru, bazi životopisa, marketingu i drugo). Često  web stranice sadrže i obavijesti o drugim obradama koje vrše izvan te web stranice npr. informacije  o obradama koje provode u svrhu pružanja svojih usluga a koje nisu relevantne za konkretnu obradu tj. za prikupljanje i obradu podataka putem web stranice. Na taj način dolazi do povrede načela transparentnosti jer se Smjernicama o transparentnosti izričito zahtjeva da se pružaju samo informacije koje je nužno pružiti, na način koji je jasan, razumljiv i jednostavan za osobu kojoj se te informacije pružaju kako ne bi došlo do zbunjivanja i preopterećenja osobe s informacijama i s time skrenuo fokus od bitnih informacija. 

Više o tome možete pročitati OVDJE.

TEME:  
AUTOR: Ines i Marko Krečak
Ines i Marko Krečak su voditelji Centra Feralis i profesionalni službenici za zaštitu podataka. Ostvarili su poslovne suradnje s više od 200 klijenata u savjetovanju u zaštiti osobnih podataka. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram