Zatvori
PoslovniPuls
10/06/2022

Slijedi nezabilježen rast indeksa proizvođačkih cijena u Hrvatskoj

Indeks proizvođačkih cijena za svibanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.

Naime, prema posljednjim podacima DZS-a, u usporedbi s travnjem proizvođačke cijene industrije bile su više za 2,5% dok je godišnja stopa rasta dosegnula 23,7%. Glavni generator snažnog godišnjeg rasta proizvođačkih cijena je i dalje izražen rast cijena Energije koje su u svibnju ubrzale rast na 94,4% u odnosu na svibanj 2021. Dvoznamenkastu godišnju stopu rasta bilježe i četvrti mjesec za redom intermedijarni proizvodi (+12,3% u svibnju). Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene porasle su za 9% godišnje.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu porasle su u svibnju 3,4% u odnosu na travanj dok je godišnja stopa rasta ubrzala na 31,2%. Pri tome je rast cijena energije u odnosu na svibanj 2021. dosegnuo 94,4% godišnje (+7,8% u odnosu na travanj). Isključujući cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu bile su u svibnju više za 9,2% godišnje. Proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda bile su više za 11% godišnje. Navedena kretanja odražavaju prelijevanje kretanja sa inozemnih tržišta koja obilježavaju nagli oporavak potražnje uz istovremene i dalje prisutne poremećaje na strani ponude i rastuće troškove transporta robe kao i zastoje u globalnim opskrbnim lancima. Navedeni čimbenici, u ratnom okruženju dodatno su otežani i vršit će daljnji i produljeni pritisak na kretanje proizvođačkih cijena.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini prije svega je potaknut rastom cijena u djelatnostima Rudarstva i vađenja koje su gotovo tri puta više u odnosu na svibanj 2021. pri čemu je potkategorija Vađenje sirove nafte i prirodnog plina zabilježila godišnji rast za više od pet puta.

Unutar prerađivačke industrije, snažnim stopama rasta i dalje prednjači proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (+110,3%), a rast je zabilježen i u svim ostalim kategorijama NKD-a. Cijene u kategoriji Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji rasle za 38,3% i u Opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša za 0,5%.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na nedomaćem tržištu u svibnju su u usporedbi s travnjem bile više za 1,3% dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 14,7%.

"Intenziviranje dinamike rasta proizvođačkih cijena, osobito intermedijarnih dobara koji su u svibnju dosegnule godišnju stopu rasta od 11% zabrinjava budući da povijesno iskustvo govori da se snažan rast cijena intermedijarnih dobara s određenim vremenskih odmakom prelijeva na potrošačka dobra, iako u manjem obujmu. Naravno, ukoliko bi dinamika rasta po povišenim stopama potrajala, rast potrošačkih dobara bio bi izraženiji. Očekujemo kako će indeks potrošačkih cijena u svibnju, čija je objava na rasporedu DZS-a u srijedu dosegnuti dvoznamenkastu godišnju stopu rasta, do sada ne zabilježenu u novijoj hrvatskoj povijesti", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram