Zatvori
PoslovniPuls
06/06/2022

dm je trinaestu godinu za redom najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj

Tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i koji su razlozi njihove atraktivnosti otkriva osamnaesto po redu istraživanje o poslodavcima prvog izbora, koje provodi MojPosao. U istraživanju provedenom tijekom 2021. i 2022. godine sudjelovalo je preko 24.000 ispitanika.

Na samom tronu, baš kao i na zapadu, ništa novo. Trinaestu godinu najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj je tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s 19,08% bodova. Na drugo mjesto vratio se LIDL Hrvatska d.o.o. s 5,57% bodova, a na treće je zasjeo Rimac Group d.o.o. s 4,44% bodova.

Uoči dodjele priznanja najpoželjnijim poslodavcima u Hrvatskoj, održan je kraći panel na temu 'Tajne najatraktivnijih poslodavaca' na kojem su sudjelovale Anamarija Minarski (Hrvatski Telekom), Dunja Firšt (Kaufland), Vesna Mesar (Pliva).

"Tržište rada izazovnije nego ikada prije. Promjena je sve više, tržite nam više nije lokalno već globalno zbog čega, mi kao poslodavci, danas moramo uložiti još više napora u zadržavanju i privlačenju kadrova. Employer branding kreće iznutra. Kako bi ostali na vrhu svakodnevno slušamo svoje zaposlenike, nudimo im nove mogućnosti i benefite, a sve s ciljem kako bi oni bili što zadovoljniji. Jer zadovoljni radnik je najbolja reklama koju poslodavac može dobiti", istaknula je Minarski, direktorica odjela za zapošljavanje, upravljanje učinkom, razvoj i iskustvo zaposlenika Hrvatskog Telekoma.

Za razliku od prijašnjih godina kada su harmonični odnosi na radnom mjestu bili najvažniji faktor prilikom vrednovanja stupnja atraktivnosti određenog poslodavca, zadnje dvije godine najviše je „presudnih“ glasova dobila sigurnost radnog mjesta (43%). Harmonični odnosi na radnom mjestu i ove su godine na drugom mjestu (za 40% ispitanika je ovo presudan razlog atraktivnosti), dok se na trećoj poziciji, baš kao i lani, nalazi socijalna odgovornost poslodavca (37%).

"Veliki broj naših zaposlenika došao je zahvaljujući dobrim preporukama. To nam je dokaz da je se trud koji ulažemo uistinu i isplatio. Svoje zaposlenike kontinuirano motiviramo i potičemo na promjene. Na svakom novom natječaju nudimo im pravo prvenstva kako bi mogli samo odlučiti u kojem se pravcu žele razvijati", dodala je Mesar, viša direktorica globalne podrške aplikacijama Plive.

Unatoč uvriježenom mišljenju da je iznos plaće najvažniji razlog naše želje za radom kod određenog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, visina plaće i ostale materijalne beneficije presudan su faktor atraktivnosti za 35% ispitanika, što je nešto više nego prošle godine, ali i dalje nije na prva tri mjesta.

Ispitanicima kojima je dm-drogerie markt d.o.o. poslodavac prvog izbora, presudna je sigurnost radnog mjesta, ali su podjednako važni i visina plaće, harmonični odnosi na radnom mjestu te socijalna odgovornost poslodavca. LIDL d.o.o. je poželjan poslodavac prvenstveno zbog sigurnosti radnog mjesta, a Rimac Automobili d.o.o. su atraktivni najviše zbog harmoničnih odnosa na radnom mjestu.

"Kontinuirano ulažemo u naše zaposlenike, kako trenutne tako i buduće. Veliku pažnju posvećujemo i selekcijskom postupku te napredovanju i rastu naših zaposlenika. Njihov feedback nam je izuzetno važan jer nam otkriva jesmo li na pravom putu", naglasila je Dunja Firšt, direktorica sektora ljudskih resursa Kauflanda.

Građani koji rade za svog poslodavca prvog izbora lojalniji su zaposlenici

Gotovo polovica zaposlenih ispitanika često razmišlja o promjeni poslodavca. Trećina zaposlenih ispitanika ponekad razmišlja o promjeni poslodavca, dok petina ispitanika uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca.

Svega 11% ispitanika koji su izjavili da rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih čak 52% uopće ne razmišlja o promjeni. Za razliku od njih 56% ispitanika koji ne rade kod svog poslodavca prvog izbora često razmišlja o promjeni poslodavca, dok ih svega 11% uopće ne razmišlja o promjeni.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram