Zatvori
PoslovniPuls
07/04/2022

Hrvatski potrošači s velikim pesimizmom gledaju u budućnosti

Anketa pouzdanja potrošača provodi se na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj.

U usporedbi s vrijednostima iz veljače, indeksi pouzdanja i raspoloženja potrošača zabilježili su daljnje pogoršanje dok je indeks očekivanja potrošača zadržan na gotovo istoj razini iz veljače. Uz odranije prisutnu neizvjesnost i strahove oko budućih kretanja u okruženju pojačanih inflatornih pritisaka posebice izraženih kod cijena hrane i energije, generator rasta opreza i zabrinutosti kod potrošača sada dolazi od recentnih geopolitičkih događanja, odnosno rata u Ukrajini.

Promatrajući indekse potrošačkog optimizma na tromjesečnoj razini, u odnosu na razdoblje lis.-pro. 2021. pad je zabilježen kod sva tri kompozitna pokazatelja, a bio je najizraženiji kod indeksa očekivanja potrošača. Na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2021. također je zabilježeno izraženo pogoršanje kod sva tri indeksa. Optimizam oko gospodarskog oporavka koji je bio prisutan prethodnih mjeseci je iščeznuo, a pokazatelji povjerenja potrošača vratili na razine najsnažnijeg ekonomskog zaključavanja (tzv. lockdown-a) zbog pandemije.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u ožujku je bio na razini od -23 boda (-1.1 bod u odnosu na veljaču). Od područja koje pokriva ovaj indeks poboljšanje u odnosu na veljaču je zabilježeno kod dva pitanja odnosno kod pitanja glede promjene financijske situacije u kućanstvu tijekom proteklih 12 mjeseci, i kod pitanja vezana za očekivanja o promijeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj tijekom sljedećih 12 mjeseci. Pogoršanje je zabilježeno kod očekivanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti kupnja trajnih dobara u odnosu na proteklih 12 mjeseci te kod očekivanja kako će se tijekom sljedećih 12 mjeseci promijeniti financijska situacija u kućanstvu. U odnosu na ožujak 2021. pogoršanje je zabilježeno u svim područjima koja pitanja iz ankete pokrivaju.

Pitanje o očekivanju promjena financijske situacije u kućanstvu u idućih 12 mjeseci nepovoljno se odrazilo na Indeks očekivanja potrošača koji je u ožujku bio na razini od -29.9 bodova (+0.1 bod u odnosu na veljaču) dok je u pozitivnom smjeru djelovao odgovor o promjeni ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u idućih 12. mjeseci. Na godišnjoj razini pogoršanje je također zabilježeno u svim područjima koja pitanja iz ankete pokrivaju.

Naposljetku, na pogoršanje Indeksa raspoloženja potrošača na -33.3 boda (-1.3 bodova u odnosu na veljaču) negativno se odrazilo pitanje glede isplativosti investiranja u trajna dobra za kućanstvo Hrvatskoj dok su promjene ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci kao i pitanja koja ukazuju na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u prošlih 12 mjeseci djelovale u pozitivnom smjeru. Na godišnjoj razini kod svih anketnih pitanja zabilježen je pad.

"U mjesecima pred nama pojačani strahovi koji proizlaze iz neizvjesnosti ishoda situacije u Ukrajini, a posebice visoka razina zabrinutosti i neizvjesnosti zbog rastućih inflatornih pritisaka (posebice na cijene energenata i hrane) odražavat će se na kretanje pokazatelja potrošačkog optimizma. U takvom okruženju možemo očekivati suzdržavanje od potrošnje, prije svega će to biti vidljivo kod luksuznih dobara. Uz očekivanu povećanju potražnju za osnovnim živežnim namirnicama, sva tri kompozitna pokazatelja potrošačkog optimizma zadržavat će se na niskim, i nižim, razinama", stoji u zaključku komentara RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram