Zatvori
PoslovniPuls
06/04/2022

Hrvat preko lažne bankovne web stranice opljačkan za 87.000 kn

Policijski službenici II. policijske postaje tragaju za nepoznatim počiniteljem zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela računalna prijevara. Prema dosad utvrđenom, 33-godišnji hrvatski državljanin je prije par dana na internetu oglasio prodaju jednog artikla te ga je za kupnju kontaktirala nepoznata osoba putem aplikacije za razmjenu poruka, navodi se u priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske.

"Kada su se dogovorili oko kupnje, nepoznata osoba mu je poslala poveznicu koja je na prvi pogled nalikovala na stranicu jedne od ovlaštenih institucija kako bi mu na bankovni račun bio uplaćen novčani iznos od 250 kuna. Oštećeni je nekoliko puta pokušao potvrditi autorizaciju, no svaki put je aplikacija dojavila pogreška te se potom obratio korisničkoj službi na istoj poveznici gdje mu se javio navodni djelatnik korisničke službe i zatražio broj za potvrdu autorizacije i kazavši mu da idućih 24 sata ne otvara bankovnu aplikaciju. Idućeg dana, oštećeni je uvidom u svoj bankovni račun utvrdio da su prethodnog dana provedene novčane transakcije čime je oštećen za oko 87 000 kuna.
Navedeni događaj je primjer internet prijevare korištenja krivotvorene stranice banke pa upozoravamo građane, korisnike interneta i društvenih mreža, na povećani oprez prilikom kupovine ili prodaje raznih proizvoda ili usluga", stoji u priopćenju iz PU primorsko-goranske.

"Kako bi smanjili mogućnost prijevare i nastanka materijalne štete te u konačnici moguće zlouporabe raznih podataka, potrebno je prethodno provjeriti vjerodostojnost podataka o ponuditelju ili proizvodu koji se nudi. Ukoliko postoji ikakva sumnja, o tome je što prije potrebno odmah izvijestiti banku u kojoj imate otvoren bankovni račun te policiju pozivom na broj 192. Također, pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, osobito onih koji su inače nedostupni drugim osobama. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama te njihovu neovlaštenu uporabu", zaključuje se u priopćenju iz PU primorsko-goranske.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram