Zatvori
PoslovniPuls
21/03/2022

Intel najavio ulaganja od 80 mlrd. eura u EU! Evo o čemu je riječ...

Intel je najavio svoje planove za ulaganje do 80 milijardi eura u Europsku uniju tijekom sljedećeg desetljeća i to u istraživanje i razvoj poluvodiča.

U početnoj fazi ove investicije 17 milijardi eura će biti namijenjeno za stvaranje "mega" tvornice poluvodiča u Magdeburgu u Njemačkoj, kao i u centar za istraživanje, razvoj i dizajn u Francuskoj, te u ulaganja u istraživanje i razvoj, proizvodnju i usluge ljevaonica u Irskoj , Italiji, Poljskoj i Španjolskoj.

U Intelov najveći proizvodni pogon izvan SAD-a, koji se nalazi u Leixlipu u Irskoj, također će biti uloženo dodatnih 12 milijardi eura jer tvrtka planira udvostručiti proizvodnu i proširiti usluge ljevaonice.

Tvrtka sa sjedištem u Santa Clari u Kaliforniji također promatra ulaganja u Italiji i ušla je u pregovore u kojima bi se uložila 4,5 milijardi eura u stvaranje pozadinskog proizvodnog pogona, „prvog takve vrste u EU s novim i inovativnim tehnologijama". Ovo postrojenje je dodatak planovima koje Intel već ima na temelju planirane akvizicije izraelskog Tower Semiconductora, tvrtke koja ima značajno partnerstvo s francusko-talijanskim multinacionalnim proizvođačem elektronike i poluvodiča STMicroelectronics.

Sve u svemu, ova će početna investicija Intela ubrizgati više od 33 milijarde eura na europsko tržište poluvodiča.

“EU zakon o čipovima osnažit će privatne tvrtke i vlade da rade zajedno kako bi drastično unaprijedili poziciju Europe u sektoru poluvodiča. Ova široka inicijativa potaknut će europske inovacije u istraživanju i razvoju i donijeti vodeću proizvodnju u regiju za dobrobit naših kupaca i partnera diljem svijeta,” komentirao je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger. "Posvećeni smo igranju ključne uloge u oblikovanju digitalne budućnosti Europe u desetljećima koja dolaze."

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram