Zatvori
PoslovniPuls
14/01/2022

U industriji video igara zabilježene 85 mlrd. dolara vrijedna spajanja i preuzimanja

Globalna Industrija video igara prošle je godine zabilježila spajanja i akvizicije ukupne vrijednosti 85 mlrd. dolara, pokazuje godišnje izvješće investicijske banke Drake Star. To je trostruko veća vrijednost u odnosu na prethodnu godinu.

Prošle je godine tako zabilježeno 1.150 investicijskih dealova, najviše u gaming sektoru osobnih računala i konzola, njih 107 ukupne vrijednosti 13,9 mlrd dolara, dok je u mobilnom sektoru zabilježeno 77 transakcija ukupne vrijednosti 15,5 mlrd. dolara. U sektoru hardvera ostvareno je 46 transakcija ukupne vrijednosti 4,2 mlrd. dolara.

Kad su u pitanju izlasci na burzu, među najvećim IPO-ovima u industriji video igara isticali su se oni Robolox-a, Kraftona (PUBG) i Devolver Digital-a (Serious Sam franšiza).

Među najvećim preuzimanjima igraćih studija i izdavača vrijedi spomenuti Gearbox-ovu akviziciju Embracer Group-a za 1,38 mlrd. dolara. Kineski Tencent kupio je Sumo za 1,27 mlrd. dolara, dok je private equity fond Carlyle Group kupio Jagex za 530 mil. dolara.

U sektoru mobilnih igara, vlasnik Tik-Toka preuzeo je izdavača Moonton za 4 mlrd. dolara, dok je Netmarble preuzeo SpinX Games za 2,19 mlrd. dolara. Vrijedno spomena bilo je i EA-ovo preuzimanje čak dva gaming studija: Glu za 2,1 mlrd. dolara i Playdemic za 1,4 mlrd. dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram