Zatvori
PoslovniPuls
06/01/2022

Kontroverzni osnivač Ubera ima tajnoviti novi startup koji navodno vrijedi 15 mlrd. dolara

Kontroverzni osnivač Ubera, koji je još 2017. godine napustio kompaniju koja je unijela pravu revoluciju na globalno tržište urbane mobilnosti, ima novi startup s jednako ambicioznom misijom.

Naime, gotovo odmah po odlasku iz Ubera, Travis Kalanick, je postao izvršni direktor tajnovitog startupa CloudKitchens, kojem je epidemija koronavirusa dala pravi vjetar u leđa. CloudKitchens pod svojom kontrolom naime ima tzv. ghost kuhinje koje unajmljuju etablirani restorani, ali i food startupi, koji ih koriste kako bi uz puno niže troškove pokrenuli vlastite biznise koji se ne oslanjaju na fizičke lokacije, već dostavljaju hranu kupcima posredstvom servisa za dostavu poput Uber Food-a, Glova i Wolta.

Iako CloudKitchens nije pretjerano aktivan u medijima, BusinessInsider doznaje kako je Kalanick još 2019. godine za svoju novi poslovni pothvat dobio 400 milijuna dolara tešku investiciju od saudijskog državnog ulagačkog fonda, a krajem prošle godine uspio je zatvoriti i veliku, 850 milijuna dolara tešku, rundu financiranja, koja je CloudKitchens vrednovala na iznos od impresivnih 15 milijardi dolara.

Tvrtka posjeduje oko 50 ghost kuhinja diljem SAD-a i više od desetak na drugim svjetskim lokacijama, a svojim klijentima na raspolaganje nudi dobro opremljene kuhinjske prostore, pomoćno osoblje te značajnu tehnološku i logističku podršku. CloudKitchens stoji i iza platforme Otter - po nekima najbrže rastućeg američkog tehnološkog startupa, a u naravi, agregatorske platforme za online dostavu.

BusinessInsider navodi kako se CloudKitchens-u u studenom prošle godine pridružio i Amazonov veteran, John Curran, i to na mjestu glavnog financijskog direktora kompanije.

Kako stvari stoje - još ćemo čuti za Travisa Kalanicka koji je iz Ubera "izletio" nakon bezbrojnih optužbi za mobbing i toksičnu korporativnu kulturu, a njegov CloudKitchens mogao bi biti prepoznat kao jedan od glavnih motora globalne restoranske industrije u pandemijskim vremenima.

Foto: Wikimedia Commons / TechCrunch

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram