Zatvori
PoslovniPuls
06/12/2021

Šef Europske svemirske agencije upozorio: Musk će imati potpunu dominaciju u svemiru!

Čelnik Europske svemirske agencije (ESA) prozvao je europske političke lidere da prestanu olakšavati projekte Elona Muska koji sa sobom nose i dominaciju nad novom svemirskom ekonomijom, upozoravajući na nedostatak koordiniranog djelovanja što će južnoafričkom milijarderu omogućiti da "sam donosi pravila".

Josef Aschbacher, novi glavni direktor ESA-e, izjavio je kako spremnost Europe da pomogne brzom širenju satelitske internetske usluge Starlink iza koje stoji SpaceX - otežava rast i razvoj europskih tvrtki u tom sektoru.

“Svemir će biti mnogo restriktivniji u smislu frekvencija i orbitalnih utora”, rekao je Aschbacher u intervjuu za Financial Times. “Europske vlade zajedno bi trebale imati interes da europskim pružateljima omoguće jednake mogućnosti za igranje na poštenom tržištu.”

Njemačka je nedavno podnijela zahtjev Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU), koja koordinira korištenje bežičnih frekvencija za prijenos podataka, za dodjelu spektra za oko 40.000 Starlink satelita. Kompanija Elona Muska već je dobila odobrenje za lansiranje više od 30.000 satelita preko američkih regulatora.

Musk je već ranije najavio kako će u širenje Starlink mreže uložiti 30 mlrd. dolara.

"Imate jednu osobu koja posjeduje polovicu aktivnih satelita na svijetu. To je prilično nevjerojatno. De facto, on donosi pravila. Ostatak svijeta uključujući Europu. . . jednostavno ne reagira dovoljno brzo", izjavio je Aschbacher.

Foto: Wikimedia Commons/Břetislav Kovařík

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram