Zatvori
PoslovniPuls
06/12/2021

Bezosova kompanija razvijat će za NASA-u novu generaciju svemirskih postaja

Američka svemirska agencija (NASA) odabrala je tri kompanije koje će unutar federalnog programa teškog više od 400 milijuna dolara, graditi novu generaciju manjih svemirskih postaja, koje bi trebale zamijeniti Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) kada ista ode u zasluženu mirovinu krajem ovog desetljeća.

Od ukupno 11 pristiglih prijedloga, NASA je odabrala Blue Origin, kompaniju milijardera i osnivača Amazona, Jeffa Bezosa, te Nanoracks LCC i Northrop Grumman.

NASA je u srpnju zatražila prijedloge za svoj CLD program (Commercial Low Earth Orbit Development), čiji je cilj podržati razvoj komercijalnih svemirskih postaja koje će biti jeftinije za održavanje u usporedbi s ISS-om.

Blue Origin će tako dobiti 130 milijuna dolara za razvoj svemirske postaje Orbital Reef u suradnji s tvrtkom Sierra Space. Blue Origin tvrdi kako će svemirska postaja biti operativna do druge polovice desetljeća.

Nanoracks LCC dobio je 160 milijuna dolara za koncept Starlab stanice. Riječ je o zajedničkom projektu s Voyager Spaceom i Lockheed Martinom, a postaja je dizajnirana za četiri astronauta i obavljanje naprednih bioloških istraživanja, istraživanja materijala i još mnogo toga. Lansiranje ove svemirske postaje planirano je za 2027. godinu.

Northrop Grumman će dobiti 125,6 milijuna dolara za razvoj modularne svemirske postaje korištenjem postojeće tehnologije svemirske letjelice Cygnus, koji se danas koristi za transport tereta na ISS.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram