Zatvori
PoslovniPuls
05/11/2021

Hrvatska sveučilišta dobivaju napredne računalne i mrežne resurse

U Sveučilišnom računskom centru potpisana su dva ugovora kojima započinje isporuka naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa za potrebe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), kao preduvjeta za izradu kataloga usluga korisnicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja RH. Riječ je o resursima kojima će se uspostaviti infrastruktura za računarstvo visokih performansi (HPC), infrastruktura za računarstvo s velikom propusnošću (HTC), infrastruktura za visoko skalabilno računarstvo (HSC), infrastruktura za spremišnu mrežu (SAN) i infrastruktura za lokalnu mrežu sjedišta (DC LAN), a bit će smješteni u pet podatkovnih centara HR-ZOO-a, objavljeno je.

Ugovor o nabavi resursa za računarstvo visokih performansi (HPC) s pripadajućim spremišnim i mrežnim resursima potpisan je sa S&T Hrvatska d.o.o., a drugi je Ugovor za nabavu resursa za računarstvo s velikom propusnošću (HTC) i za visoko skalabilno računarstvo (HSC) s pripadajućim spremišnim i mrežnim resursima potpisan sa Storm Computers d.o.o.

Ugovore su potpisali Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO, Božidar Vidić, direktor S&T Hrvatska d.o.o. te Vladimir Olujić predsjednik Uprave i direktor Storm computers d.o.o. Vrijednost potpisanih ugovora veća je od 94 milijuna kuna.

Napredni IKT resursi bit će smješteni u sjedišta HR-ZOO u četiri sveučilišna grada na lokacijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskog doma u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, zgrade Sveučilišnih odjela u sklopu Sveučilišnog kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci, Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu te zgrade Sveučilišnog računskog centra Srca u Zagrebu.

Projekt HR-ZOO je strateški projekt u sustavu znanosti i obrazovanja. Uz Srce kao nositelja projekta, u provedbi projekta sudjeluju i partnerske ustanove: CARNET, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, navodi se u priopćenju.

Foto: SRCE/ Unizg

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram