Zatvori
PoslovniPuls
27/10/2021

Francuske i talijanske zračne luke zajednički grade infrastrukturu za zračne električne taksije

Grupa zračnih luka u Italiji i Francuskoj udružuje se kako bi zajedničkim naporima izgradili infrastrukturu za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL), a sve kako bi ubrzali implementaciju bržeg, bezugljičnog zračnog taksi prijevoza između svojih gradskih središta i putničkih terminala.

Operateri zračnih luka u Rimu, Veneciji, Bologni i Nici najavili su osnivanje joint-venture tvrtke naziva Urban Blue. Nadzirat će izgradnju i upravljanje infrastrukturom za usluge zračnog taksija eVTOL za prijevoz putnika između platformi zračnog prijevoza i gradova kojima služe. Infrastruktura će biti razvijena u suradnji s njemačkom tvrtkom Volocopter i ostat će otvorena za nove industrijske, tehnološke i financijske partnere koji žele sudjelovati u proširenju programa u Italiji, Francuskoj i zemljama izvan nje, objavljeno je.

Plan je pokrenuti eVTOL shuttle usluge između tzv. veliportova oko gradskih središta Rima, Venecije i Nice i njihovih zračnih luka do 2024. – iste godine kada Pariz planira pokrenuti uslugu zračnog taksija Volocopter koja će se poklopiti s domaćinstvom Olimpijskih igara.

Svaki od gradova koji sudjeluju u ovoj inicijativi već je velika međunarodna turistička i poslovna destinacija sa zdravim prostorom za daljnji razvoj i širenje. Ipak, svi spomenuti gradovi već pate od problema gustog prometa i zagušenja na prometnicama. Korištenje eVTOL zračnih taksija smanjilo bi pritisak na cestovnu infrastrukturu.

"Urbana zračna mobilnost predstavlja poticajan izazov, sposoban mobilizirati nove resurse i vještine te se projicirati u budućnost inovativne i održive mobilnosti. Mi želimo biti protagonisti te priče", rekao je Nazareno Ventola, izvršni direktor Zračne luke Bologna.

Foto: Volocopter

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram