Zatvori
PoslovniPuls
26/10/2021

Zagrebačka IT tvrtka IDE3 aplikacijom FairVotes tvrtkama i institucijama nudi platformu za elektroničko glasovanje

Hrvatska IT tvrtka IDE3 2019. osmislila je sustav za elektroničko glasovanje FairVotes kako bi svima koji unutar svojih organizacija provode skupštine, izbore i glasovanja taj postupak učinila jednostavnijim, a istovremeno sigurnim i transparentnim.

FairVotes aplikacija dostupna je na tržištu već 2 godine, a broj korisnika raste iz dana u dan, pa danas broji više od 50.000 glasača u više od 800 održanih skupština, izbora i glasovanja. Kako objašnjava direktor tvrtke Ivan Hendija, ideja za kreiranje ovog sustava nastala je uslijed suradnje s jednim klijentom kada je njegov tim svjedočio složenom procesu kreiranja, trajanja i završetka klasičnog izbornog procesa.

„Taj je proces bio iznimno dugotrajan, zahtijevao je angažman brojnih suradnika, a troškovi su bili visoki. Rodila se ideja da ga naš tim pokuša ubrzati, pojednostaviti, te da pritom korisniku pružimo apsolutnu sigurnost i transparentnost. Ideju smo realizirali kroz FairVotes aplikaciju za elektroničko glasovanje namijenjenu svima onima kojima su izbori jedan od sastavnih dijelova poslovanja“ ispričao je Hendija.

Digitalizacija, jednostavnost i potpuna sigurnost

FairVotes sustav za vođenje skupština, izbora i glasovanja omogućava provođenje svih aktivnosti uživo s uslugom elektroničkog glasovanja ili u potpunosti online. Unutar FairVotes sustava zajamčena je sigurnost podataka i tajnost glasa, a organizator tijekom skupštine, izbora ili glasovanja ima digitalni trag svakog glasača, te je dokazivost i transparentnost cijelog procesa zajamčena.

FairVotes stručnjaci osiguravaju uspješnu pripremu i provođenje skupština, izbora i glasovanja kroz savjetovanje u provedbi, pripremi izbornog procesa, vođenju i podršci za vrijeme trajanja te u pripremi i dostavljanju post – analitike i rezultata. FairVotes omogućuje kreiranje različitih vrsta pitanja, dodavanje glasača na listu, slanje poziva na glasovanje putem e-mail adresa. Organizator izbora u svakom trenutku može provjeriti odaziv glasača i podsjetiti ih na proces izbora koji je u tijeku, a rezultati su dostupni odmah po završetku glasovanja.

„Ovom aplikacijom štedi se vrijeme i novac jer nema troškova tiskanja listića, slanja poziva, angažmana osoba koje će provoditi ili nadzirati proces glasovanja i tako dalje. Također, ono što je nama u timu vrlo važno je i ekološka komponenta. Nema nepotrebne potrošnje papira i onečišćavanja okoliša na bilo koji način”, objašnjava Ivan Hendija te nastavlja: “Osim toga, potpuno je prilagođena glasačima koji mogu iz svoga doma ili dok sjede s prijateljima na kavi u svega nekoliko sekundi dati glas putem svojih mobitela, laptopa, tableta.“

“Ono što je većini glasača najvažnije je tajnost i vjerodostojnost glasovanja. Uz FairVotes svaki je korak tijekom procesa glasovanja potpuno siguran i transparentan. Glasovati može samo osoba koja je primila poziv i prijavila se u sustav kroz višestruki proces verifikacije. Uz uporabu naše aplikacije viška glasova i glasača nema”, dodatno ističe Hendija.

Budućnost FairVotes aplikacije

FairVotes aplikaciju danas koriste brojne organizacije među kojima su HUP, Tankerska plovidba, HALMED, Kineziološki fakultet, ATOS, Sindikat policije, CISEX, gradovi Trogir i Varaždin, Hrvatski teniski savez, a sustav su prepoznali i van granica Hrvatske, pa ga za svoje izbore koristi i Liječnička komora Slovenije.

„Svijet je sve više digitaliziran, a elektroničko glasovanje je glasovanje budućnosti. Primjerice, Estonci elektroničkim putem glasuju još od 2005. godine. Bilo bi sjajno da i mi u Hrvatskoj pojednostavimo proces glasovanja na svim razinama i u svim organizacijama u kojima možemo. Tko zna, možda već sljedećeg puta izbore za predsjednika, gradonačelnike, parlamentarne izbore i slično budemo mogli provoditi elektroničkim putem, baš kao Estonci“, zaključio je Hendija.

Na aplikaciji je uz Ivana Hendiju radio cijeli njegov IDE3 tim, a ove godine američki The Manifest uvrstio je IDE3 na popis petnaest najboljih softverskih tvrtki u Hrvatskoj. Glavna područja poslovanja usmjerena su im na digitalizaciju poslovnih procesa i modernizaciju radne okoline u hrvatskim tvrtkama pa i šire. Izrađuju kompleksna web i mobilna softverska rješenja, a njihov edukacijski centar EDU3 nudi edukacije za poslovne korisnike iz svih područja ICT-a.

IDE3 je osmislio i humanitarni projekt „Kompići“ kojim u život vraća stara računala i prosljeđuje ih onima kojima su najpotrebnija. Do sada su „oživljena“ računala donirali brojnim ustanovama koje brinu o djeci i najpotrebitijima, a sam projekt nedavno je osvojio i nagradu u kategoriji GREEN UTJECAJ NA ZAJEDNICU u sklopu GreenCajt festivala.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram