Američka svemirska agencija NASA planira do kraja ovog desetljeća umiroviti Međunarodnu svemirsku postaju (ISS).

Već je ranije ove godine objavljen 400 milijuna dolara težak poziv privatnim industrijama i tvrtkama za dostavu prijedloga za početak izgradnje novih, manjih svemirskih postaja koje bi trebale zamijeniti ISS.

Iz NASA-e su poručili kako su dosad zaprimili oko desetak ponuda.

“Dobili smo nevjerojatno snažan odgovor od privatnih ponuđača, ne sjećam se kada smo imali ovako puno ponuda”, rekao je direktor NASA-inih komercijalnih svemirskih letova Phil McAlister.

ISS koji u niskoj orbiti kruži oko Zemlje od 1998. godine, NASA-u godišnje u troškovima održavanja stoji 4 milijarde dolara.

Manje, privatne svemirske postaje, mogle bi smanjiti taj godišnji trošak za najmanje milijardu dolara, procjenjuju u NASA-i.

“Postižemo opipljiv napredak u razvoju komercijalnih svemirskih postaja na kojima ljudi mogu raditi, igrati se i živjeti”, dodao je McAlister. NASA je trenutno u fazi ocjenjivanja pristiglih ponuda, a McAlister kaže kako ćemo imena pobjednika natječaja doznati još do kraja ove godine.

Iako nije službeno objavljeno tko je sve poslao svoje prijedloge i ponude za izgradnju privatnih svemirskih postaja, nitko ne sumnja kako se među kandidatima nalaze SpaceX Elona Muska, Blue Origin Jeffa Bezosa, te Airbus, Boeing i Lockheed Martin.