Zatvori
PoslovniPuls
17/09/2021

Hrvatska potpisuje memorandum o suradnji s Amazonom

Vlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj je sjednici ovlastila državnog tajnika Bernarda Gršića da potpiše Memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i tvrtke Amazon Web Services, navode iz Vlade.

Ovaj Memorandum rezultat je razgovora između Vlade Republike Hrvatske i tvrtke Amazon Web Services i prvenstveno je namijenjen razvoju tzv "cloud computinga" u javnom sektoru.

Amazon otvara ured u Zagrebu! Traže inženjere i managere...

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u srpnju ove godine u Sofiji s predstavnicima AWS-a te razgovarao o suradnji u području digitalizacije.

Memorandum o razumijevanju odnosi se na suradnju AWS-a i hrvatske Vlade u sljedećim područjima:

  • Uvođenje niza programa za edukaciju i certifikaciju kako bi se ubrzalo učenje u vezi s "cloudom" i razvile kompetencije ljudskih potencijala.
  • Potpora provedbi hrvatske Nacionalne strategije kroz podršku naporima Vlade u digitalnoj transformaciji društva.
  • Podrška razvoju hrvatskih "cloud" politika: AWS je spreman surađivati s Vladom u razvoju svih politika koje su izravno relevantne za pružanje usluga računalstva u oblaku slijedeći međunarodne primjere i razmjenjujući prethodno iskustvo AWS-a.

"Očekujemo suradnju na području inovacija sa svrhom jačeg gospodarskog razvoja. Posebno nas veseli činjenica da tvrtka AWS u Zagrebu otvara novi Centar za projektiranje podatkovnih centara, drugi takve vrste u cijeloj EMEA regiji. Ovakav centar doprinijet će razvoju digitalnog gospodarstva naše zemlje, što je prioritet Vlade, a računalstvo u oblaku imat će važnu ulogu u tome", izjavio je Plenković.

Potpredsjednica AWS-a za javni sektor(EMEA) Isabella Groegor-Cechowicz pozdravila je potpisivanje Sporazuma, kao i Vladine planove za digitalnu transformaciju države, najavivši da će AWS tim ciljevima ponosom dati svoj doprinos.

"Ovaj Sporazum o suglasnosti daje okvir unutar kojeg ćemo surađivati s Vladom, ali i hrvatskim građanima kako bismo potaknuli rast i razvoj radne snage spremne za rad u računalnom oblaku te kako bismo podržali želju Hrvatske za modernizacijom u području informacijskih tehnologija. Kao dio našeg daljnjeg ulaganja u Hrvatskoj drago nam je što možemo najaviti da ćemo u Zagrebu otvoriti i novi ured za dizajn podatkovnih centara, stvarajući tako nove poslove i radna mjesta koja će podržati razvoj i poslovanje vezano za AWS-ove usluge u oblaku u Hrvatskoj", kazala je Groegor-Cechowicz, prenose iz Vlade.

Foto: Vlada.hr

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram