Naslov zvuči kao scenarij novog nastavka Jurskog parka? Niste u krivu i nije click – bait.

Američki startup Colossal iza kojeg stoji legendarni George Church, znanstvenik s Harvarda i jedan od pionira DNK sekvenciranja i uređivanja genoma, osigurao je ulaganje teško 15 milijuna dolara, a sve kako bi uskrsnuo izumrle životinje!

Za početak Colossal planira upotrijebiti CRISPR tehnologiju uređivanja genoma kako bi genetskom manipulacijom od azijskih slonova načinio mamute!

Vijek trajanje projekta navodno će biti šest godina – naime, znanstvenici iz Colossala procjenjuju kako će u tom roku poroditi prvo mladunče mamuta! A tada će trebati pričekati još 10 do 12 godine da mladunče izraste u odraslu jedinku pune veličine.

Iako cijeli projekt zvuči kao znanstvena – fantastika, oko sebe je okupio ugledne znanstvenike, ali i poznate ulagače, poput venture capital fondova Breyer Capital i Draper Associates, a zanimljivo, među ulagačima se nalazi i filmski mogul Thomas Tull, poznat kao osnivač hollywoodske produkcijske kompanije Legendary koja stoji iza blockbuster filmova poput “Godzille” i “Jurassic World-a” i “Kong-a”.

Za ovo što planiraju – prikladno.