Zatvori
PoslovniPuls
13/09/2021

Američke federalne agencije ulažu milijarde u razvoj AI tehnologija

Prošlog tjedna američko ministarstvo trgovine formiralo je posebni nacionalni odbor za savjetovanje oko razvoja umjetne inteligencije (NAIAC), a sve uz punu podršku Bijele kuće.

Temeljna zadaća novoformiranog odbora bit će savjetovanje američkih federalnih agencija po pitanju razvoja, tehnologije i standarda umjetne inteligencije. Nova inicijativa američki vlasti dolazi u vrijeme sve većeg državnog ulaganja u AI tehnologije. Prema podacima koje je izbacio softverski div Deltek, federalne agencije prošle su godine uložila gotovo milijardu dolara u tehnologije povezane s umjetnom inteligencijom.

Bloomberg očekuje kako će američka vlada ove godine potrošiti čak 6 milijardi dolara na istraživanja i razvoj tehnologija umjetne inteligencije.

Jedan od najvećih zagovaratelja državnog ulaganja u AI je i bivši izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, koji je u više navrata pozvao na više javno - privatnih partnerstava za razvoj naprednih AI rješenja.

Prva preporuka novoformiranog NAIAC-a jest dramatično povećanje državnog ulaganja u AI i to na najmanje 32 milijarde dolara u idućih nekoliko godina kako bi SAD zadržao konkurentsku prednost pred Kinom i drugim globalnim silama koje trenutno ulažu velike resurse i financijska sredstva u razvoj tehnoloških rješenja baziranih na AI-u.

Postojeća razina američkih ulaganja u AI trenutno zaostaje za preporukama NAIAC-a, a kako bi se to promijenilo, a ulaganja povećala, potrebno je promijeniti zakonodavna ograničenja koja trenutno postoje i usporavaju napredak u ovom području, stoji u zaključku istraživanja iz Delteka.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram