Zatvori
PoslovniPuls
26/08/2021

Muskov "svemirski internet" premašio brojku od 100.000 korisnika

Kad ne razvija električne automobile i rakete za svemir - južnoafrički milijarder Elon Musk - radi na satelitskoj internet mreži imena Starlink u vlasništvu njegove kompanije SpaceX.

Musk se tradicionalno putem Twittera obratio svojim sljedbenicima i podijelio impresivnu brojku od čak 100.000 korisnika usluge satelitskog širokopojasnog interneta - Starlink.

Od jeseni 2019. godine SpaceX lansira mrežu satelita (dosad ih je lansirano 1.800 od ukupno planiranih 30.000) koja bi korisnicima na Zemlji trebala omogućiti brzi pristup internetu u ruralnim i zabačenim krajevima gdje tradicionalne internetske mreže telekomunikacijskih kompanija nemaju dobro pokrivanje.

U ovom trenutku usluga je dostupna samo u pojedinim dijelovima svijeta, međutim već ove godine očekuje se kako će Starlink ostvariti globalnu pokrivenost svojom uslugom.

Cijena Starlink beta paketa traži jednokratnu uplatu u iznosu od 499 dolara i mjesečnu pretplatu od 99 dolara. Više od 500.000 ljudi prijavilo se na listu čekanja za korištenje usluge Starlink interneta.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram