Zatvori
PoslovniPuls
11/08/2021

Švedska: Europska "silicijska dolina" pogonjena državom blagostanja

Švedski fintech startup Klarna uskoro bi trebao izaći na njujoršku burzu. S valuacijom od 46 milijardi dolara čini se kako je to sljedeća velika stvar koja je izašla iz Švedske.

Međutim, Sebastian Siemiatkowski, osnivač Klarne, za svoj uspjeh zahvaljuje i - socijalnim reformama. U razgovoru za Reuters Siemiatkowski posebno ističe mjere švedske vlade s kraja 1990-tih godina kada je pokrenuta reforma "računalo u svaki švedski dom" koja je omogućila brojnim obiteljima s niskim primanjima sudjelovanje u računalnoj i internetskoj revoluciji.

Reuters piše kako je upravo ta političko - gospodarska reforma omogućila stvaranje brojnih tehnoloških divova poput Skype-a, Spotifyja i uskoro Klarne.

Neki poduzetnici i aktivisti ističu kako je Švedska odličan primjer kako široka mreža socijalne sigurnosti, koja se često smatra protivnom poduzetničkom duhu, ipak može potaknuti inovaciju.

Briga o djeci uglavnom je besplatna u Švedskoj. Niz fondova osiguranja prihoda može vas zaštititi ako vam posao propadne ili izgubite posao, jamčeći do 80% vaše prethodne plaće za prvih 300 dana nezaposlenosti, piše Reuters.

"Mreža socijalne sigurnosti koju imamo omogućuje nam da budemo manje osjetljivi na rizike", kaže Gohar Avagyan, 31-godišnji suosnivač švedske video messaging platforme Vaam.

Iako Velika Britanija i Francuska više ulažu u svoje startupe, Stockholm je druga lokacija nakon Silicijske doline po broju jednoroga (startup kompanija vrijednosti veće od milijardu dolara) na 100.000 stanovnika, pokazalo je istraživanje ulagačkog fonda Atomico.

Međutim, nije sve tako bajno kako se čini na prvu ruku - ipak govorimo o zemlji u kojoj se kapitalni dobitak oporezuje s 30 posto, a porez na dohodak može iznositi čak 60 posto.

Iz Spotifyja su još 2016. upozorili kako razmišljaju o premještanju svog sjedišta izvan Švedske, tvrdeći kako visoki porezi otežavaju privlačenje talentiranih zaposlenika iz inozemstva. No, do danas nisu ispunili svoje prijetnje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram