Zatvori
Jasmin Hadžić
09/08/2021

Hrvoje Smolić i njegov Graphite žele promijeniti svijet poslovne analitike

Zagrebačka Qualia jedna je od onih domaćih IT tvrtki koje, zasigurno ne vlastitom krivnjom, nekako uspiju proći ispod medijskog radara, iako je riječ je o super uspješnim i profitabilnim tvrtkama koje posluju na globalnom tržištu temeljeći svoje poslovanje na usko specijaliziranim softverskim rješenjima.

Već smo ranije pisali o Qualiji i njihovom BusinessQ proizvodu, a povod za novi osvrt pokretanje je izdvojenog startupa Graphite sa sjedištem u Irskoj na čijem je čelu ista ekipa predvođena vlasnikom Qualije - Hrvojem Smolićem koji je selidbu obitelji u Irsku prije nekoliko godina iskoristio za novu poslovnu priču i pokretanje startupa koji se, baš poput Qualije, bavi analitikom poslovnih podataka, međutim Graphite je potpuno novi, samostalni proizvod.

A što je Graphite zapravo? Pojednostavljeno, Graphite je business intelligence (BI) platforma za automatiziranu prediktivnu analitiku s jedinstvenim data storytelling mogućnostima koja koristeći “sirove” podatke generira statističke grafove, ali i napredne prediktivne modele. I ono najvažnije - Graphite je zamišljen da bude krajnje jednostavan za korištenje za široku bazu korisnika, a ne isključivo za podatkovne analitičare i znanstvenike, kao što je to slučaj s vodećim BI alatima koji su danas dostupni na tržištu.

“Sve je krenulo kada sam počeo shvaćati kako dobar dio ljudi ne zna pročitati običan graf i traže dodatne informacije za nešto što bi taj graf sam po sebi trebao objašnjavati”, kaže Smolić i dodaje kako Graphite svojim data storytelling pristupom omogućuje krajnje jednostavno objašnjenje, komentiranje i dijeljenje podatkovnih grafova, a uz jednostavne predloške i AI tehnologiju - i generiranje naprednih prediktivnih modela, što je bitna značajka koja će Graphite sigurno izdvojiti od drugih BI rješenja.

Smolić kaže kako u inicijalnoj fazi Graphite cilja na klijente iz e-commerce i retail sektora poput velikog britanskog online shopa The Spice Tailor, koji ga trenutno interno testira - a interes za Graphite bilježe i iz istraživačke zajednice te tvrtki koje analiziraju financijske podatke kojima su, čini se, jako zanimljivi Graphiteovi modeli predviđanja.

“Naši e-commerce klijenti kroz Graphite mogu izraditi bezbroj analitičkih i prediktivnih modela bez pisanje ijedne linije koda - za sve od izračuna vrijednosti kupaca, identifikacije kupovnih uzoraka do predviđanja prodajnih rezultata kako bi adekvatno mogli adaptirati svoje poslovne i marketinške procese te planirati poslovanje u budućem razdoblju”, ističe Smolić i dodaje kako “Graphite s automatiziranim A.I. prediktivnim modelima ima ono što postojeći vodeći business intelligence alati nemaju”.

Iako poduzetnik i softverski inženjer s više od deset godina iskustva za kormilom vlastite tvrtke, objeručke je, kaže, prigrlio Graphiteov ulazak u akceleratorski program irskog NDRC-a koji po uzoru na američki Y-Combinator okuplja samu kremu tamošnje startup i tech poslovne scene.

“Dobili smo pristup sjajnim mentorima i partnerima s fantastičnim referencama i siguran sam kako će nam ovo iskustvo pomoći u daljnjem razvoju i globalnom širenju”, ističe Smolić i dodaje kako je recept za uspjeh neprestano učenje i profesionalna nadogradnja.

Ipak, za razliku od Qualije, koju je financirao vlastitim sredstvima - Graphite će do kraja godine, nada se Smolić, uspješno zatvoriti prvu seed ulagačku rundu koja bi mogla biti teška između jedan i dva milijuna eura.

A nakon toga? Slušajući Smolića i njegovu viziju za Graphite - samo je nebo granica.

TEME:  
AUTOR: Jasmin Hadžić
Osnivač digitalne agencije VIDI MEDIA koja klijentima nudi usluge izrade web stranica po mjeri, online oglašavanja (Google Ads, Facebook, Instagram), SEO-a (optimizacije za internet tražilice) i social media marketinga. Web stranica
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram