Zatvori
mirkoskopski roboti
PoslovniPuls
06/10/2020

Mikroskopski roboti uskoro bi mogli napasti vaše tijelo - htjeli vi to ili ne

Napredak u razvoju robota već nam je na mnogo načina promijenio život. Većinu vremena ih ni ne primjećujemo, a automatizirani robotski sustavi dali su doprinos učinkovitosti i brzini nebrojenim industrijama. Dok inženjeri nastavljaju s unapređenjem rada na sve manjim i manjim robotima, mogućnost mikroskopskih robota koji će jednog dana putovati našim tijelima veća je nego ikad.

Kao što izvještava New Atlas, nova studija objavljena u časopisu Nature ističe nekoliko prepreka koje još uvijek stoje između nas i sićušnih robotskih pomoćnika koji plutaju našim tijelima kako bi nas održali zdravima.

Istraživači sa sveučilišta Cornell i drugih institucija razvili su, kako kažu, prvi robot ove vrste koji koristi poluvodiče za olakšavanje vanjskog daljinskog upravljanja. Oni se kreću uz pomoć laserskih impulsa i dovoljno su mali da koegzistiraju s mikroorganizmima koji već žive u nama.

„Novi su roboti debljine oko 5 mikrona (mikron je milijunti dio metra), širine 40 mikrona i duljine od 40 do 70 mikrona. Svaki se bot sastoji od jednostavnog kruga izrađenog od silicijskih fotonaponskih elemenata - koji u osnovi funkcioniraju kao torzo i mozak - te četiri elektrokemijska pokretača koji funkcioniraju kao noge.“

To su nevjerojatno sićušni botovi, ali za što su oni dobri? Trenutačno ne za puno toga. Međutim, u budućnosti bi sićušni roboti poput ovih mogli biti sposobni za najrazličitije stvari. Znanstvenici već sanjaju veliko, a nije teško zamisliti mikroskopske robote poput ovih koji stječu sposobnost postupne isporuke lijekova kroz određene organe.

Brz razvoj

„Iako su ti roboti u svojoj funkciji primitivni - nisu brzi, nemaju puno računalnih mogućnosti - inovacije koje smo napravili kako bismo ih učinili kompatibilnima sa standardnom izradom mikročipova otvaraju vrata za stvaranje ovih pametnih mikroskopskih robota te brzu i masovnu proizvodnju“, rekao je Itai Cohen, vodeći autor studije, u izjavi.

Ovi sićušni roboti mogli bi biti sposobni raditi stvari koje čak i dobro obučeni liječnici jednostavno ne mogu. Još uvijek nismo do te mjere spremni započeti ubrizgavanje robota u ljudska tijela, ali s brzim napretkom koji se postiže na ovoj fronti, možda neće proći dugo prije nego što stignemo tamo.

 

Izvor: New York Post

Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram