Zatvori
Amazon dostava dronovima
PoslovniPuls
30/09/2020

Amazonu odobrena dozvola za dostavu dronovima

Amazon dijeli još korak do slanja dostave dronovima. Zeleno svjetlo dobio je od Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA), a sada će nastaviti testirati dostavu paketa u roku od 30 minuta.

Jeff Bezos, CEO Amazona, planira dominirati u svijetu online trgovine i to smanjenjem čekanja na dostavu. Prošle godine najavili su početak testiranja skraćivanja dostave s dva dana na jedan za Prime kupce. Bespilotne letjelice omogućit će dostavu na samo nekoliko minuta nakon što kupac klikne „kupi“.

„Ova dozvola važan je korak za Prime Air i ukazuje povjerenje FAA u Amazonove operativne i sigurnosne postupke za autonomnu službu dostave dronovima koja će jednog dana isporučivati pakete našim kupcima širom svijeta“, rekao je potpredsjednik Prime Aira David Carbon. Tvrtka će „usko surađivati s FAA-om i drugim regulacijskim institucijama širom svijeta kako bismo ostvarili našu viziju isporuke od 30 minuta“, dodao je.

Iz Amazona su poručili da svoj novostečeni „certifikat zračnog prijevoznika“ planiraju iskoristiti kako bi počeli testirati isporuke kupcima uz pomoć dronova. Ova vrsta dostave još je u fazi razvoja, a bila bi limitirana na manje od 5 kilograma.

Prvu uspješnu isporuku dronom izvršili su 7. prosinca 2016. godine kada su paket dostavili u dom u Cambridgeu, a trajala je 13 minuta. No, redovna komercijalna usluga nije uspjela krenuti zbog ogromnih regulatornih prepreka s kojima se Amazon suočava - od kojih mnoge tek trebaju biti razriješene, navodi Bloomberg.

Da bi se Amazon učinkovito oslanjao na bespilotne letjelice za redovite dostave, mora biti u mogućnosti unaprijed programirati rute i pustiti dronove da lete bez ljudskog nadzora. No, američki propisi trenutno ne dopuštaju potpuno autonomne letove.

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo bi također morala razviti novi sustav zračnog prometa za praćenje letova dronova na malim nadmorskim visinama i donijeti pravila koja će umanjiti rizik od bespilotnih letjelica koje udaraju u druge zrakoplove i ometaju ljudsku aktivnost.

 

Izvor: New York Post
Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram