Zatvori
genetski modificirane svinje
PoslovniPuls
17/09/2020

Znanstvenici stvaraju genetski modificirane svinje da poboljšaju proizvodnju hrane

Genetski modificiran bik viđen je na kampusu Sveučilišta Washington u Pullmanu.

Znanstvenici su stvorili genetski modificirane svinje, koze i govedo kako bi proizveli spermu sa svojstvima poput otpornosti na bolesti i veće kvalitete mesa, što je, prema njihovom mišljenju, korak ka genetskom poboljšanju stoke radi poboljšanja proizvodnje hrane.

Životinje, koje su prvi put stvorili istraživači u SAD-u i Britaniji pomoću alata za uređivanje gena nazvanog CRISPR-Cas9, bi se koristile kao „surogat majke“, u koje bi se presađivale matične stanice prethodno dobivene matičnim stanicama koje proizvodi željena sperma, rekli su znanstvenici.

Proces bi mogao pomoći poljoprivrednicima da uzgajaju zdravije i produktivnije životinje koristeći manje resursa kao što su hrana, lijekovi i voda. Uzgajivačima u udaljenim regijama svijeta također bi se pružio bolji pristup genetskom materijalu elitnih životinja s drugih mjesta, omogućavajući „precizan uzgoj“.

„Ovom tehnologijom možemo postići bolje širenje poželjnih svojstava i poboljšati učinkovitost proizvodnje hrane“, rekao je Jon Oatley, reproduktivni biolog sa Sveučilišta Washington u SAD-u.

Dodao je da bi ovo moglo imati velik utjecaj na rješavanje nesigurnosti s hranom širom svijeta. „Ako se protiv toga možemo boriti genetski, to podrazumijeva manje vode, manje hrane i manje antibiotika koji se moraju unositi u životinje.“

Sporna tema

Ipak, manipulacija genima već je dugo sporna tema pa bi se tako i ovaj najnoviji napredak mogao suočiti s otporom kritičara koji se protive genetskim modifikacijama životinja jer miješanje u prirodu smatraju vrlo opasnim.

Istraživači su naglasili da je postupak uređivanja gena koji su koristili osmišljen samo kako bi doveo do promjena unutar životinjskih vrsta, a koje bi se mogle dogoditi prirodno.

Prema njihovim riječima, ovo istraživanje bilo je „dokaz koncepta“ te su pokazali da bi tehnika mogla funkcionirati. Trenutne regulative, međutim, zabranjuju da se genetski modificirane surogat majke koriste u prehrambenom lancu, iako njihovo potomstvo ne bi trebalo genetski uređivati.

Oatleyev tim koristio je CRISPR-Cas9 kako bi izbacio gen specifičan za plodnost mužjaka u životinjskim embrijima koji bi bili odgajani da postanu surogati. No, mužjaci su nakon rođenja počeli proizvoditi spermu nakon što su istraživači transplantirali matične stanice životinja donora u njihove testise.

„Ovime se pokazuje svijetu da je ova tehnologija stvarna. Može se koristiti“, rekao je Bruce Whitelaw, stručnjak s instituta Roslin na britanskom Sveučilištu Edinburgh koji je radio u timu. „Sada moramo ... razraditi kako ju najbolje koristiti za prehranu naše rastuće populacije.“

 

Izvor: New York Post

Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram