Zatvori
automatizacije
PoslovniPuls
31/08/2020

Novi imperativi za uspjeh automatizacije

Nova istraživanja pokazuju da organizacije koje uspješno automatiziraju poslovne procese slijede nekoliko uobičajenih praksi.

Tvrtke sve više prihvaćaju nove tehnologije i napreduju u automatizaciji procesa. Drugo globalno istraživanje McKinseya na tu temu pokazuje da se imperativi uspjeha automatizacije mijenjaju. Već je prije dvije godine istraživanje pokazalo da je postavljanje automatizacije poslovnih procesa kao strateškog prioriteta bilo važno za uspjeh. Ovogodišnja otkrića pokazuju da je ona postala još važnija. Sugeriraju i da se uspješne organizacije i dalje usredotočuju na zaposlenike jednako kao i na tehnologiju i da su uspostavile nove načine na koje zaposlenici rade zajedno s novim tehnologijama. Preispitivanje operativnih modela, uključujući kako različite funkcije rade zajedno, postalo je novi imperativ.

Uvođenje automatizacije u porastu

Zaključci istraživanja potvrđuju da više sve više tvrtki uvodi automatizaciju. Organizacije dvije trećine ispitanika imaju pilot fazu automatizacije u jednoj ili više poslovnih jedinica. Udio organizacija koje kažu da prelaze pilot fazu nije značajno porastao od 2018. godine. Od onih koji navode da se njihove organizacije nisu uvele automatizaciju, gotovo polovica tvrdi da to planiraju u narednoj godini.

automatizacije

sl. 1

Prema sl. 2 najčešće korištene tehnologije su platforme za upravljanje poslovnim procesima i robotska automatizacija procesa. Nakon njih slijede tehnologije za prepoznavanje slike, algoritmi strojnog učenja i automatizirani alati za rudarenje procesima. Usvaja se i tehnologija za automatizaciju razgovora kao što su glasovni asistenti.

automatizacije

sl. 2

Čimbenici uspješne automatizacije

Među ispitanicima iz velikih tvrtki (s milijardu ili više dolara godišnjeg prihoda) koji ispunjavaju svoje ciljeve za automatizaciju, otkrivena su tri različita faktora: automatizacija im je strateški prioritet, usredotočuju se na ljude koliko i na tehnologiju te razvijaju operativni model koji omogućuje mjerenje.

  1. Automatizacija kao strateški prioritet

U 2018. godini ispitanicima koji su uspješno implementirali automatizaciju ona se nalazila u strateškim prioritetima i bila usklađena s cjelokupnom poslovnom strategijom. Istraživanje iz 2020. pojačavaju ovaj imperativ. 38% ispitanika potvrdilo je da je za njihov uspjeh zaslužna automatizacija.

Tvrtke čija automatizacija nije uspjela najčešće kažu da traže automatizirane programe kojima bi dugoročno uštedjele troškove, bile u koraku s konkurentima ili kako bi riješile učinkovitost svojih poslovnih procesa.

automatizacije

sl. 3

  1. Jednak naglasak na ljudima i tehnologiji

 

 

sl. 4

Dok je tvrtkama 2018. fokus bio na nedostatku vještina i stjecanju talenata, ovogodišnje istraživanje otkriva da se sada na ljudski element gleda na tri načina. Prije svega, razmatraju se i razvijaju sposobnosti zaposlenika vezanih uz automatizaciju. Rješavanje potencijalnih nedostataka u vještinama vezanim za automatizaciju postavljaju među prvih pet prioriteta (sl 4). Zatim, prikupljaju ekspertize pojedinaca i ugrađuju ih u dizajn rješenja automatizacije (sl 5). Konačno, uspješne tvrtke daju prioritet komunikaciji u cijeloj organizaciji tijekom provođenja promjena povezanih s automatizacijom.

sl. 5

  1. Razvoj operativnog modela koji omogućuje mjerenje

Istraživanje pokazuje da su velike tvrtke u prosjeku automatizirale barem jedan poslovni proces i to primjerice u financijama, informatici, korisničkoj službi… Kako se programi automatizacije šire i postaju sve složeniji, može doći do ometanja njezine izvedbe ako se poslovna područja međusobno ne koordiniraju. Operativni modeli, tj. strukture za koordinaciju aktivnosti u cijeloj organizaciji, omogućuju programima automatizacije da pravilno upravljaju složenošću primjene novih tehnologija i njihovo mjerenje.

Budući da operativni modeli postaju sve složeniji, istraživanja ističu kako je važno da lideri imaju cjelovit uvid u troškove programa automatizacije.

Kako izgleda uspjeh automatizacije u malim tvrtkama?

Istraživanje tvrdi da je proces automatizacije manje izgledan u malim tvrtkama nego u većim, no one male tvrtke koje su provele taj proces, imaju viši stupanj uspjeha od većih tvrtki. 65% ispitanika u manjim tvrtkama izvještava o uspjehu automatizacije, u usporedbi s 55 % posto u velikim organizacijama. Iako manje tvrtke pokazuju nekoliko istih faktora uspjeha kao i uspješne velike organizacije, postoji jedan dodatni faktor koji pokazuje uspjeh manjih organizacija.

Za manje organizacije veća je vjerojatnost da će se razmotriti cijela organizacija tijekom razmatranja implementiranja automatizacije.  Razumijevanje vođa troškova programa automatizacije također razlikuje manje uspješne tvrtke. Nešto više od polovice ispitanika u tim tvrtkama kaže da njihovi čelnici jasno razumiju ukupne troškove, u usporedbi s jednim od pet u drugim relativno malim tvrtkama. Razlikuje se i razumijevanje lidera o ukupnim troškovima uvođenja novih tehnologija.

Dodatan faktor manjih tvrtki je, za razliku od velikih, je taktički pristup i postavljanje opipljivih ciljeva za inicijative automatizacije. 55% ispitanika u uspješnim manjim tvrtkama kaže da su njihove organizacije uspostavile ključne pokazatelje za praćenje uspješnosti automatizacije.

Pogled prema naprijed

Tri imperativa za uspješnu automatizaciju ne treba gledati odvojeno, već kao dijelove istog zahtjeva za automatizaciju. Gledajući unaprijed, lideri mogu poduzeti sljedeće korake kako bi iskoristili potencijal automatizacije: identificirati i usredotočiti se na najvažnije poslovne procese, uložiti u ljude i nove načine rada te potaknuti međusobnu suradnju ljudi i strojeva.

 

Izvor: McKinsey

Foto: Pexels

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram